Eskalacija sukoba u najavi: Rusija zabrinuta odlaganjem Vašingtona da povuče vojsku iz Avganistana

© Sputnik / Lola ĐorđevićBeogradski grafiti
Beogradski grafiti - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Rusija je zabrinuta mogućom eskalacijom oružanog konflikta u Avganistanu zbog američkog odlaganja da povuče trupe do 11. septembra 2021. godine, navodi se u komentaru portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.
„Najava SAD da namerava da povuče svoje trupe iz Avganistana do 11. septembra 2021. godine predstavlja još jedno kršenje američko-talibanskog sporazuma koji je potpisan 29. februara 2020. godine i koji predviđa potpuno povlačenje američkih snaga do 1. maja 2021. godine. U vezi s tim, zabrinutost izazova moguća eskalacija oružanog konflikta u Avganistanu u bliskoj budućnosti što može potkopati napore da se pokrenu direktni pregovori unutar Avganistana“, navodi se u komentaru.

Ona je naglasila da Moskva potvrđuje svoju zainteresovanost za „očuvanje perspektive konstruktivnog dijaloga zaraćenih strana u Avganistanu koje vodi ka prekidu višegodišnjeg rata u Avganistanu i pretvaranju zemlje u mirnu, nezavisnu i neutralnu državu“.

Podsetimo, juče je predstavnik američke administracije saopštio da je američki predsednik Džo Bajden namerava da povuče američku vojsku iz Avganistana do 11. septembra.

Talibani su nedavno izdali saopštenje u kojem upozoravaju da će nastaviti napade na strane trupe u Avganistanu ako se američka vojska ne povuče do 1. maja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala