Pašinjan: Vojni savez sa Rusijom ─ stožer bezbednosti

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan nazvao je vojni savez sa Rusijom stožerom bezbednosti zemlje i rekao da su u toku razgovori o proširenju mogućnosti ruske vojne baze razmeštene u zemlji.
„Stožer za osiguravanje spoljne bezbednosti Jermenije je jermensko-ruski vojni savez, koji je utvrđen desetinama međunarodnih vojnih i strateških dogovora i uzajamnim savezničkim obavezama“, rekao je Pašinjan tokom zasedanja parlamenta.

Prema njegovim rečima, aktivnosti jermensko-ruske združene vojne grupe i jedinstvenog sistema za protivvazdušnu odbranu od velikog su praktičnog značaja sa stanovišta bezbednosti.

„Raznatramo pitanje ‘obogaćivanja’ mogućnosti ruske vojne baze. U toku su prilično efikasni razgovori sa ruskim partnerima“, rekao je Pašinjan. On je podsetio da su ruski graničari uključeni u zaštitu državne granice na području Sjunika.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pašinjan predložio jačanje zajedničke vojske Rusije i Jermenije

Prema njegovim rečima, bezbednost Karabaha obezbeđuje Armija odbrane zajedno sa ruskim mirovnim snagama i u tom smislu se ne planiraju promene.

Pašinjan je takođe najavio planove za strateški prelazak na profesionalnu vojsku i promene u sistemu vojne obaveze.

Krajem septembra 2020. godine u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva koja su bila nastavak dugotrajnog sukoba u kojem je bilo žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, ali je na kraju uspešan bio tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala