Mihajlovićeva: Inspekcijske kontrole da bi se sačuvala životna sredinu u rudarskim aktivnostima

© Sputnik / Lola ĐorđevićZorana Mihajlović
Zorana Mihajlović - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da će nadležne inspekcije nastaviti da rade svoj posao i preduzimati sve mere kako bi životna sredina bila sačuvana u rudarskim aktivnostima.

Mihajlovićeva je u saopštenju objasnila da je, kad je reč o rudniku Jama, nadležni rudarski inspektor krajem marta naložio obustavu svih rudarskih aktivnosti na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i iskopa u rudniku Jama kompanije "Ziđin koper", na šta je ukazala i tokom jučerašnjeg gostovanja na TV K1. 

Rudar - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Obustavljeni radovi kineske kompanije „Ziđin“ u rudniku Jama

Reagujući na tvrdnje predstavnika Stranke slobode i pravde iz Bora, da rudnik Jama radi, Mihajlovićeva je u saopštenju navela da je "država uradila svoj posao i nadležne inspekcije su reagovale i po pritužbama građana koji žive u okolini rudnika Jama, kao i u drugom slučaju, zagađenja reke Pek".

"To će se nastaviti bez obzira na neistine koje iznosi deo opozicionih stranaka i pokušaje da ono što država radi na zaštiti interesa građana i na zaštiti životne sredine, predstave neistinito, iz svojih političkih interesa”, rekla je Mihajlovićeva.

"Inspekcijske kontrole će biti prisutne i dalje, i da bi se proverilo da se izdati nalozi poštuju, ali i zbog postupanja po drugim predstavkama građana Bora", kazala je ona.

Drugi slučaj zagađenja kojim se inspekcija bavila je zagađenje reke Pek, gde su u inspekcijskoj kontroli učestvovale inspekcije tri različita ministarstva.

"Rudarski inspektor je izrekao mere kompaniji ''Ziđin koper'' za zagađenje reke Pek i imaju rok do 30. aprila da otklone sve nepravilnosti. Ali, budući da potencijalnih zagađivača sigurno ima još, u narednom periodu sve tri inspekcije će nastaviti da se bave ovim problemom, kako bi se utvrdili svi potencijalni zagađivači reke Pek i reka dovela u prvobitno stanje, pre ovog zagađenja", navela je Mihajlovićeva, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala