Obustavljeni radovi kineske kompanije „Ziđin“ u rudniku Jama

© Sputnik / Pavel LisitsynRudar
Rudar - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je zbog zaštite životne sredine kineskoj kompaniji Ziđin u Boru zatvoren rudnik Jama, kao i da ta kompanija mora do 30. aprila potpuno da završi novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kako bi se reka Pek zaštitila od zagađenja.

Mihajlović je za TV K1 rekla da sada ministarstva za energetiku i životnu sredinu rade zajedno, što ranije nije bio slučaj, kao i da su inspekcije danonoćno na terenu, kako na vodotocima tako i u rudnicima.

"Zatvorili smo rudnik Jama kompanije Ziđin, to niko nije radio u prethodnom periodu, iako se znalo da je u prethodnih godinu ili dve bilo problema. Inspekcija im je naložila da ne mogu da rade ništa bez odobrenja Ministarstva za rudarstvo i energetiku. To znači da treba da imaju potvrde od Ministarstva zaštite životne sredine, kao i da moraju da završe odredeđene projekte za neke stvari koje već rade, a koje još nisu završili", navela je Mihajlović.

Kada je reč o reakciji države kako bi se zaštitila reka Pek, Ziđin mora do 30. aprila potpuno da završi novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda da bi mogli da ih ispuštaju u Pek.

Na pitanje zašto država ranije nije reagovala, Mihajlović ističe da nije bilo jednostavno, ali da zakon mora da se poštuje.

Dodaje da uvek ima i toga da neko pokušava "pobočnim vezama" da postigne nešto što nije u skladu sa zakonom, ali da je najvažnije da i kompanije shvate da je i za njih mnogo bolje i jeftinije da ispoštuju ekološke standarde nego da im se obustavi proizvodnja.

Nadležni inspektori su krajem marta kontrolisali rad kompanije Ziđin koper i naložili obustavu svih aktivnosti na izgradnji tri ventilciona i servisnog okna, kao i iskopa u rudniku Jama u Boru, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala