Kineski gigant nije ugrožen: Ziđin i dalje eksploatiše bakar u rudniku Jama 

© AP Photo / VISAR KRYEZIURudarsko okno u „Trepči“
Rudarsko okno u „Trepči“ - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Rudnik bakra „Jama“ u Boru kineske kompanije Ziđin nije zatvoren i ruda se i dalje eksploatiše. Samo su zaustavljeni radovi na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i niskopa, odnosno tunela kojim se ide ka podzemnom ležištu rude.

Po oceni savetnika u Udruženju za energetiku i rudarstvo Privredne komore Srbije, Miroslava Ignjatovića, za investiciju kineskog giganta ne treba strahovati, jer ovakve zabrane ne mogu da je ugroze.

Dan posle izjave ministarke rudarstva i energetike, Zorane Mihajlović, u kojoj se navodi da su zbog zaštite životne sredine „zatvorili rudnik Jama kompanije Ziđin, što niko nije radio u prethodnom periodu, iako se znalo da je u prethodnih godinu ili dve bilo problema“, usledilo je objašnjenje šta se zapravo dešava sa ovim rudnikom bakra.

© Sputnik / Lola ĐorđevićEksploatacija rude bakra u rudniku „Jama“ u Boru se nesmetano odvija, saopštila je kineksa kompanija Ziđin, pošto je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović prvobitno rekla da je taj rudnik zatvoren zbog zaštite životne sredine.
Kineski gigant nije ugrožen: Ziđin i dalje eksploatiše bakar u rudniku Jama  - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Eksploatacija rude bakra u rudniku „Jama“ u Boru se nesmetano odvija, saopštila je kineksa kompanija Ziđin, pošto je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović prvobitno rekla da je taj rudnik zatvoren zbog zaštite životne sredine.

Rudnik bakra Jama nije zatvoren

Pomoćnik ministra za rudarstvo i eneretiku Dejan Milijanović precizirao je da rudnik „Jama" radi, a da su u njemu, zbog zaštite životne sredine, zaustavljeni radovi na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i niskopa.

Inspekcija je, kako navode u Ministarstvu rudarstva i energetike, Ziđinu naložila da radove na više objekata u rudniku „Jama" ne može da obavlja bez odobrenja Ministarstva za rudarstvo i energetiku i da moraju da imaju sve potvrde od Ministarstva životne sredine, kao i gotove projekte.

Na pitanje Sputnjika o čemu je tačno reč, kompanija Ziđin koper je saopštila da su, reagujući na predstavke građana koji žive u blizini mesta gde treba da budu izgrađena nova ventilaciona okna za rudnik „Jama“ u Boru, a i po nalogu nadležne rudarske inspekcije, zaustavili pripremne radove.

Građanima smeta buka

„Radovi su obustavljeni prvenstveno zbog buke koja smeta meštanima, pošto je reč o nadzemnim poslovima, dok se eksploatacija rude bakra u rudniku „Jama“ nesmetano odvija duboko pod zemljom. Pripremni radovi za izgradnju novih ventilacionih okana za ovaj rudnik nemaju nikakvu direktnu vezu sa rudarenjem u 'Jami', jer ono nikoga ne ugrožava“, naglašavaju u kineskoj kompaniji.

Objasnili su, takođe, da se ventilaciona okna postavljaju blizu naseljenih mesta i da je zbog toga važno da ljude u kampanji „od vrata do vrata“ pitaju šta kompanija može za njih da uradi. Već se, kako kažu, razgovara sa predstavnicima mesnih zajednica, na čijim teritorijama su postavljeni samo tornjevi za ventilaciona okna koja treba da budu izgrađena.

© Sputnik / Pavel LisitsynRadovi su zaustavljeni na izgradnji servisnok okna,tri ventilaciona okna i niskopu jer su se građani koji žive u blizini žalili na buku.
Kineski gigant nije ugrožen: Ziđin i dalje eksploatiše bakar u rudniku Jama  - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Radovi su zaustavljeni na izgradnji servisnok okna,tri ventilaciona okna i niskopu jer su se građani koji žive u blizini žalili na buku.

Ta ventilaciona okna su neophodan sastavni deo rudarskih instalacija, postoje u svim rudnicima sa podzemnom eksploatacijom kako bi obezbedili bolje radno okruženje i dobar kvalitet vazduha za rudare. Zato je u borskoj „Jami“, neophodna izgradnja  ovog servisnog okna i tri ventilaciona.

Novo servisno okno, koje služi za srevisiranje dubljih delova rudnika je, kako napominju, tik pored starog, kod upravne zgrade rudnika „Jama“.

Kada je reč o zagađenju reke Pek, Milijanović je naveo da su inspektori tri ministarstva – rudarstva, poljoprivrede i zaštite sredine, utvrdili da je zamućenje te reke krenulo od uliva kišne kanalizacije u reku Mali Pek.

Ko zagađuje Pek

Inspektori su utvrdili eventualan uticaj na zagađenje reke Pek od strane Ziđina, ali i drugih potencijalnih zagađivača. Kineskoj kompaniji je dat rok da do 30. aprila otkloni sve što je naloženo merama.

Na sajtu ministarstva rudarstva i energetike precizirano je da Ziđin do 30. aprila treba da završi novo postrojenje za prečišćavanje vode. Po rečima pomoćnika ministra rudarstva i energetike, Milijanovića, direktor Ziđina im je pružio uveravanja da će tako i biti.

© Sputnik / Mihail Voskresenski / Uđi u bazu fotografijaNova ventilaciona okna, kakva postoje u svim rudnicima sa podzemnom eksploatacijom, neophodna su kako bi rudarima obezbedili bolje radno okruženje i dobar kvalitet vazduha.
Kineski gigant nije ugrožen: Ziđin i dalje eksploatiše bakar u rudniku Jama  - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Nova ventilaciona okna, kakva postoje u svim rudnicima sa podzemnom eksploatacijom, neophodna su kako bi rudarima obezbedili bolje radno okruženje i dobar kvalitet vazduha.

U ministarstvu ističu da čvrsto stoje iza nedvosmislenog stava da je zaštita životne sredine na prvom mestu kada su rudarske aktivnosti u pitanju.

Bez uticaja na investicije Ziđina

Savetnik u Udruženju za energetiku i rudarstvo Privredne komore Srbije, Ignjatović izričit je u oceni da te zabrane nikako ne mogu da utiču na investiciju kineske kompanije.

„Oni će uskladiti svoje radove sa samim projektom ukoliko nisu usaglašeni. Dobili su dozvole i ako je to sada stalo znači da radovi nisu usaglašeni sa projektom, nisu se nečega pridržavali. Ali to sigurno neće bitno uticati na dalji posao. Prevelike su investicije da bi se to uopšte dozvolilo, da bismo i mi, a i oni dozvolili tako nešto“, kaže ovaj stručnjak za rudarstvo.

Ukupne investicije Ziđina u Bor i Majdanpek, tokom dvoipogodišnjeg strateškog partnerstva sa Srbijom, iznose ogromnih 700 miliona dolara, što je dvostruko više od cene po kojoj je kineska kompanija decembra 2018. dokapitalizovala RTB Bor.

Za tri godine ispunili šestogodišnju obavezu

U ovoj godini kompanija u započete projekte i proizvodnju planira da uloži dodatnih 408 miliona dolara, 50 miliona više nego u prethodnoj godini, navedeno je u listu „Kolektiv“ nekadašnjeg RTB Bor, a sada  kompanije Srbija Ziđin koper.

To znači da će kineski gigant upola brže, za samo tri godine realizovati ulaganja koja je trebalo da dostigne za šest godina. Za prve tri godine one će iznositi više od 1,1 milijardu dolara, iako se Ziđin ugovorom o strateškom partnerstvu obavezao da će 1,26 milijardi dolara ulaganja postići za šest godina poslovanja.

CC0 / piksabej / Kineski gigant Ziđin će za tri godine u rudnike u Boru i Majdanpeku investirati 1,1 milijardu dolara, gotovo koliko je ugovorm o strateškom partnerstvu bilo predviđeno za šest godina.
Kineski gigant nije ugrožen: Ziđin i dalje eksploatiše bakar u rudniku Jama  - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Kineski gigant Ziđin će za tri godine u rudnike u Boru i Majdanpeku investirati 1,1 milijardu dolara, gotovo koliko je ugovorm o strateškom partnerstvu bilo predviđeno za šest godina.
U zaštitu okoline prošle godine uložili više od 50 miliona dolara

Ignjatović ističe da je tu veliki interes i države Srbije, a i Ziđina i da ta investicija sigurne neće biti ugrožena.

„Često se dešavaju takvi mali problemi i zastoji kada se neko ne pridržava projekta. Ovde su sve oči uprte u Ziđin. Previše je fokus na njima, a svi ti problemi prate i manje rudnike, samo što niko na to ne obraća toliko pažnju“, ističe sagovornik Sputnjika.

U Ziđinu napominju da su protekle dve godine u zaštitu životne i radne sredine uložili gotovo 75 miliona dolara, a da  2021-2022. planiraju da ulože dodatnih 20 miliona dolara.

Prošle godine je 53,5 miliona uloženo u zbrinjavanje čvrstog i tečnog otpada, kao i za suzbijanje prašine i dimnih gasova. Prioritet je dat izgradnji sistema za odsumporavanje i sekundarnih dimohvatača, zajedno sa novim konvertorom i novom anodnom peći i ta sveobuhvatna rekonstrukcija trebalo bi da bude završena do oktobra ove godine.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala