Ukrajinsko Ministarstvo zdravlja razmatra zahtev za registraciju „Sputnjika Ve“

© Sputnik / Magda Gibelli / Uđi u bazu fotografijaPaketi sa vakcinom protiv kovida "Sputnjik Ve"
Paketi sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Ministarstvo zdravlja Ukrajine razmatra zahteve za registraciju i proizvodnju ruske vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), njegovo odobrenje omogućiće da se uspostavi proizvodnja vakcina u zemlji, izjavio je šef političkog saveta ukrajinske stranke Opoziciona platforma – Za život, Viktor Medvedčuk.
„Podnete su prijave za proizvodnju vakcine ‘Sputnjik Ve’ i za registraciju nadležnim organima Ministarstva zdravlja Ukrajine. I čim se dobije dozvola, moći će da se uspostavi proizvodnja i pravi svoja vakcina“, napisao je Medvedčuk na svom Tviteru.

​U januaru je kompanija „Biolek“ sa sedištem u Harkovu saopštila da je podnela dokumente za registraciju ruske vakcine „Sputnjik Ve“. Ministar zdravlja Ukrajine Maksim Stepanov potvrdio je da je zahtev primljen, ali je izrazio uverenje da je Ministarstvo zdravlja u stanju da zemlji obezbedi vakcine „vodećih svetskih proizvođača“.

Vakcina protiv kovida 19 Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2021
Genocid nad sopstvenim narodom: Ukrajinski poslanik o odbijanju Kijeva ruske vakcine

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je, komentarišući mogućnost vakcinacije Ukrajinaca ruskom vakcinom izjavio da „Ukrajinci nisu pokusni kunići“ da bi na njima eksperimentisali. Vrhovna Rada kasnije je usvojila zakon kojim se u zemlji zabranjuje upotreba vakcina razvijenih „u državi agresoru“.

Vakcina „Sputnjik Ve“ odobrena je u 60 zemalja sa ukupnom populacijom od oko tri milijarde ljudi. Efikasnost vakcine od 91,6 odsto, što je potvrđeno u vodećem medicinskom časopisu „Lanset“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala