Lavrov o zahtevu Berlina za podatke o ruskim trupama: Moskva želi informacije o Navaljnom

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Rusija bi želela da dobije informacije od Nemačke o Alekseju Navaljnom ako Berlin sa svoje strane zatraži podatke o premeštanju ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Želeli bismo da se poštuje pravo Ruske Federacije da sprovodi određene događaje na svojoj teritoriji. A što se tiče nemačke strane, kod njih se pod poznatim okolnostima našao gospodin Navaljni, o čijem zdravstvenom stanju nam nemačka strana još uvek nije ništa saopštila“, rekao je Lavrov na konferenciji za štampu u Teheranu.

Pri tome, prema njegovim rečima, protiv ruskog rukovodstva se iznose neosnovane optužbe da je Navaljni otrovan na ruskoj teritoriji.

„Nismo dobili nijednu činjenicu. Stoga bih voleo da, ako je gospođa Kramp-Karenbauer toliko opsednuta potrebom da dobije informacije o nečemu, da nam uzvrati i od svoje vlade obezbedi informacije koje od nas pažljivo skrivaju nemačke kolege “, naglasio je Lavrov.

Ruski senator o produženju START-3: Odlično ako ne bude novih uslova - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Ruski senator: Evropa održava na površini ukrajinsku verziju „agresije“ Rusije

Ranije je nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer, komentarišući izveštaje o situaciji na granici Rusije i Ukrajine, izjavila da Rusija treba da objasni premeštanje svojih trupa.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni hospitalizovan je u Omsku prošlog avgusta nakon što mu je pozlilo u avionu na putu iz Tomska. Na osnovu rezultata ispitivanja, omski lekari su kao glavnu dijagnozu naveli metabolički poremećaj, što je izazvalo oštru promenu šećera u krvi. Još uvek nije jasno šta je bilo uzrok tome, ali prema rečima omskih lekara, u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.

Kasnije je Navaljni avionom prebačen u Nemačku. Posle toga je nemačka vlada objavila, pozivajući se na vojne lekare, da je Navaljni navodno otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Istovremeno, vlasti Nemačke ranije nisu negirale da je njihova obaveštajna služba BND od 1990-ih godina imala pristup bojnom otrovu „Novičok“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala