Ruski senator: Evropa održava na površini ukrajinsku verziju „agresije“ Rusije

© Press-služba Soveta Federacii RF / Uđi u bazu fotografijaRuski senator o produženju START-3: Odlično ako ne bude novih uslova
Ruski senator o produženju START-3: Odlično ako ne bude novih uslova - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Pratite nas
Evropa pokušava da održi na površini ukrajinsku verziju „agresije“ Rusije, što objašnjava izjave predstavnika Francuske i Nemačke o potrebi da Moskva objasni razloge za premeštanje svojih trupa, smatra predsednik Odbor za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

„Objašnjenja su ranije dala dvojica predstavnika šefa predsedničke administracije – njegov portparol Dmitrij Peskov i specijalni izaslanik u Normandijskoj četvorci Dmitrij Kozak. Čini se da je to više nego dovoljno. Ali odgovarajući demarševi ne objavljuju se radi razjašnjavanja ruskog stava. Njihov stvarni cilj je da se na površini održava ukrajinska verzija agresije Rusije na jugoistoku i time održavanje Ukrajine u zoni uticaja Alijanse, čak i bez članstva u NATO-u“, napisao je Kosačov na svojoj stranici na Fejsbuku.

On je podsetio da premeštanje trupa i oružanih snaga u Evropi traje poslednjih trideset godina, ali samo sa Zapada na Istok, za dvadeset godina NATO je napredovao u pravcu Rusije za više od 500 kilometara, povećavajući se i po sastavu učesnika i po teritoriji za trećinu.

„Još jednom – sve bliže Rusiji i postaje sve osetljivije za našu bezbednost“, rekao je senator i naglasio da NATO troši 13 puta više na odbranu od Rusije i održava vežbe 1,5 puta češće od ruskih oružanih snaga.

Prema rečima Kosačova, generalni sekretar NATO-a više puta je izjavio da Alijansa projektuje stabilnost da bi podržala susede i partnere NATO-a i da stabilno susedstvo garantuje bezbednost zemljama Alijanse.

„Mi imamo isto takvo pravo da projektujemo stabilnost koja garantuje našu bezbednost kao i NATO. Ako vam se to ne sviđa, hajde da se vratimo na Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi i Osnivačkom aktu Rusija-NATO koji je uništio NATO i, uopšte, na princip nedeljivosti bezbednosti koji je u osnovi dokumenata OEBS-a“, zaključio je Kosačov.

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer ranije je izjavila da Rusija mora da objasni kretanje svojih trupa na granici sa Ukrajinom.

Ranije je Vašington izjavio da postoji eskalacija „agresije Rusije“ i premeštanje ruskih trupa na Krimu i na istočnoj granici Ukrajine. SAD su pozvale Rusiju da objasni ova navodna premeštanja i najavile spremnost za komunikaciju. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da su američkoj strani objašnjenja data prethodne nedelje. On je naveo da u „tonu i perspektivi“ koji su predložile Sjedinjene Američke Države Rusija neće voditi dijalog, a Vašington će morati da se zadovolji objašnjenjima koja je već dobio.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala