Lavrov: Neki žele da sahrane iranski nuklearni sporazum

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Pregovori za obnovu Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu imaju vremenske okvire i upravo zato što ti okviri postoje, oni koji žele da sahrane sporazum su uključeni u izvesne provokacije, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora sa iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom.
S tim u vezi, izrazio je nadu da će zdrav razum prevladati i da će Evropska unija „spoznati svoju odgovornost za sudbinu iranskog nuklearnog sporazuma i neće pratiti one koji žele da ga unište i sahrane“.

Kako je rekao, Rusija se nada da će iranski nuklearnom sporazum biti očuvan i da će se SAD vratiti njegovoj primeni.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Rusija poziva učesnice iranskog sporazuma i SAD da bez odlaganja rade na spasavanju dogovora  

„Temeljno smo razmotrili situaciju u vezi sa iranskim nuklearnim programom. Kao što znate, put ka očuvanju plana, a to smo više puta isticali, leži isključivo u njegovoj doslednoj i potpunoj primeni od svih uključenih strana u strogoj saglasnosti sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 2231. Računamo da će Zajednički sveobuhvatni akcioni plan biti očuvan i da će se Vašington konačno vratiti potpunoj primeni pomenute rezolucije SB, što će, sa svoje strane, stvoriti preduslove za Iran da ispuni sve zahteve nuklearnog sporazuma“, rekao je Lavrov.

Prema rečima ruskog ministra, Teheran je spreman da odmah krene u tom pravcu pri odgovarajućim koracima koji se zahtevaju od SAD.

„Podržavamo pregovore koji su trenutno u toku na bečkoj platfomi o osuđujemo svaki pokušaj ometanja tih važnih pregovora“, dodao je.

Ukinuti eksteritorijalne sankcije za saradnju sa Iranom

Istovremeno, Lavrov je na konferenciji za štampu nakon pregovora sa Zarifom istakao da eksteritorijalne sankcije koje uvode Sjedinjene Američke Države i Evropska unija protiv zemalja koje sarađuju sa Iranom moraju da budu potpuno eliminisane.

Šef ruske diplomatije dodao je da Moskva insistira na ukidanju svih američkih sankcija uvedenih protiv Teherana kojima se krši sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Komentarišući sankcije koje je EU uvela protiv Irana, ministar je rekao da, ukoliko je ta odluka doneta u jeku pregovora i Beču, onda to predstavlja grešku goru od zločina.

„Danas sam bio zapanjen vešću da je EU uvela sankcije protiv čitavog niza iranskih zvaničnika zbog navodnog kršenja ljudskih prava“, izjavio je on.

Kako je rekao, još uvek nije video ceo tekst te odluke, ali sama činjenica već pokreće ogroman broj pitanja.

„Ako u EU odsustvuje koordinacija i desna ruka ne zna šta radi leva, to je prosto nevolja. Ali ako je odluka svesno doneta u jeku pregovora koji se održavaju u Beču kako bi se spasio Sporazum, to nije nedaća, već greška koja je, kao što znate, gora od zločina“, istakao je ministar.

U Beču je prošle nedelje nastavila sa radom komisija Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu. Glavna tema bila je izrada koraka koji bi mogli da se preduzmu za povratak Amerike u okvire sporazuma koji je napustila 2018. godine zalaganjem prethodnog predsednika Donalda Trampa.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala