Rusija poziva učesnice iranskog sporazuma i SAD da bez odlaganja rade na spasavanju dogovora  

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Pratite nas
Moskva poziva sve učesnike Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program i Sjedinjene Američke Države da bez odlaganja počnu da rade na spasavanju dogovora, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) i Iran dali su opipljiv pozitivan doprinos stvaranju uslova za početak suštinskog razgovora između aktuelnih učesnika Zajedničkog akcionog plana i Sjedinjenih Američkih Država o povratku Vašingtona u ‘nuklearni sporazum’ i njihovom poštovanju obaveza koje su sadržane u Rezoluciji 2231 Saveta bezbednosti UN, kao i ‘odmrzavanju’ svih dobrovoljnih mera koje je obustavio Teheran, uključujući one koje se odnose na transparentnost“, navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

„Pozivamo sve partnere iz Zajedničkog akcionog plana, kao i SAD, da deluju bez odlaganja“, dodala je ona.

Zaharova je istakla i da Rusija pozdravlja sporazum između Irana i IAEA o praćenju nuklearnih postrojenja Teherana i navela da nakon tog koraka ima prostora za ponovno pokretanje punog funkcionisanja iranskog nuklearnog sporazuma.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Rusija podržava razgovore o povratku SAD u sporazum o iranskom nuklearnom programu

„Pozdravljamo ove korake. Nadamo se da će oni pomoći u poboljšanju ukupne političke situacije oko Irana i njegovog nuklearnog programa, da će pomoći u smanjenju napetosti koju stvaraju protivnici sporazuma sa Teheranom. Ključna stvar je da će se primena sporazuma koji je iranska strana zaključila sa IAEA o sveobuhvatnim garancijama nastaviti u potpunosti i bez ograničenja, kao što je bilo i do sada. Primećujemo uveravanja generalnog direktora IAEA da će režim o kojem su se strane dogovorile, a koji je predviđen za tri meseca, omogućiti agenciji pristup objektima i informacijama od interesa“, naglasila je Zaharova.

Prema njenim rečima, „danas je glavno da se zahvaljujući promišljenoj i razboritoj politici iranske strane i kompetentnim postupcima rukovodstva IAEA stvara toliko potreban prostor za energične diplomatske napore za „ponovno pokretanje u punom kapacitetu“ Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za rešavanje iranskog nuklearnog programa“.

Ranije su Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Organizacija za atomsku energiju Irana postigle privremeni sporazum o nastavku aktivnosti verifikacije te agencije u iranskim nuklearnim postrojenjima, izjavio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi posle razgovora sa iranskim zvaničnicima u Teheranu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala