Kremlj: Rusija bi mogla da bude isključena iz zapadnih platnih sistema

© AP Photo / Mark Lennihan, FileMaster kartica i viza kartica
Master kartica i viza kartica - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nije isključio rizik od isključivanja Rusije sa zapadnih platnih sistema Viza i Masterkard s obzirom na neprijateljski odnos brojnih država prema toj zemlji.
„Možemo sa sigurnošću da konstatujemo jedno ─ da čitav niz država u određenom obliku uvodi ograničenja protiv Rusije. Ta ograničenja se manifestuju u različitim oblicima. Ovo je prilično nepredvidiv proces, stoga, u okviru ovog procesa, uzimajući u obzir ponekad čak i neprijateljske oblike ponašanja prema nama, ništa se ne može isključiti“, odgovorio je na pitanje da li postoji rizik da Rusija bude isključena sa Vize i Masterkarda i da to neće biti odlukom Moskve.

Prema rečima Peskova, najbolji način da se smanje ili eliminišu svi rizici je stvaranje sistema koji mogu da kompenzuju odsustvo određene usluge i određenih oblika finansijske podrške.

Pogled na Veliku kremaljsku palatu i Sabor Svetog arhangela Mihaila u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Rusija spremna na sve pretnje koje dolaze sa Zapada - i na isključenje iz sistema SVIFT

„Odnosno, stvaranje sistema za jačanje suvereniteta u svim oblastima ekonomije, bankarstva i tako dalje“, dodao je on.

Kako je rekao, taj proces se odvija postepeno i sa manjim problemima, ali se radi na stvaranju nacionalnog platnog sistema „Mir“.

„Vidimo da je sada taj sistem već dovoljno ojačao. Da, on još uvek nije u međunarodnom prometu, ali ipak postoje zemlje u kojima taj sistem može da se koristi. I sada više niko ne sumnja da će se taj sistem na kraju proširiti globalno“ naglasio je portparol Kremlja.

Peskov je ranije izjavio da situacija u svetskoj politici obavezuje Rusiju da uzme u obzir sve moguće pretnje koje dolaze sa Zapada, uključujući isključenje zemlje iz međunarodnog platnog sistema SVIFT.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala