Kina: Planiramo da jačamo saradnju sa Rusijom u svemiru

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Kineske vlasti planiraju da povećaju saradnju sa Rusijom u pogledu realizacije zajedničkih projekata na polju kosmonautike, kao i da održavaju bezbednost u svemiru, izjavio je portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Žao Liđijan.
„Kina će 2021. godine nastaviti da unapređuje saradnju sa Rusijom u oblasti kosmonautike u širokom spektru pravaca. Takođe želimo da udružimo snage sa svim zainteresovanim stranama kako bismo održali mir i bezbednost u svemiru“, rekao je on.

Prema rečima portparola, „pola veka saradnje Pekinga i Moskve u oblasti astronautike treba smatrati modelom međunarodne saradnje“ u toj oblasti.

Rat u svemiru - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pretnja je ozbiljna: Amerika zabrinuta zbog mogućnosti Rusije i Kine u svemiru

„Problem očuvanja bezbednosti u svemiru je izazov koji se tiče celog čovečanstva. Nijedna zemlja ne može da zauzima zaseban stav po tim pitanjima“, dodao je.

Govoreći o militarizaciji svemira, rekao je da je zvanični Peking kategorički protiv toga.

„Aktivno ćemo se suprotstaviti nastanku trke u naoružanju u svemiru. Zajedno sa Rusijom doprinosimo unapređenju pregovora usmerenih na osiguranje kontrole naoružanja u svemiru uspostavljanjem odgovarajućih pravnih normi“, istakao je portparol.

Optužbe o jačanju špijunskih aktivnosti Rusije i Kine ─ kleveta

Žao Liđijan se osvrnuo i na tvrdnju kanadskih vlasti o navodnom jačanju špijunskih aktivnosti ruskih i kineskih obaveštajnih službi, rekavši da je treba smatrati neosnovanim „praznim brbljanjem“, jer Otava nema dokaze.

„Rekao bih da to saopštenje kanadske strane može da se smatra praznim brbljanjem. Imaju li oni dokaze?“, odgovorio je on na pitanje novinara na redovnom brifingu.

Prema rečima diplomate, takve zvanične izjave Kanade treba oceniti kao „nedopustivu klevetu“.

Direktor kanadske obaveštajne službe Dejvid Vinjo je u ponedeljak izjavio da je nivo aktivnosti stranih obaveštajnih službi na teritoriji Kanade prošle godine dostigao pokazatelje iz perioda Hladnog rata. Kanadska obaveštajna služba smatra da su obaveštajne službe Irana, Kine i Rusije, kao i razne međunarodne terorističke organizacije, navodno bile aktivno uključene u takve aktivnosti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala