Pretnja je ozbiljna: Amerika zabrinuta zbog mogućnosti Rusije i Kine u svemiru

CC0 / Pixabay / Rat u svemiru - ilustracija
Rat u svemiru - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Mogućnosti Rusije i Kine u svemiru izazivaju zabrinutost američke strane, rekao je komandant Svemirskih snaga SAD, general-major Džon Rejmond.
„Pretnja je veoma ozbiljna. Pomislite na lasere koji mogu zaslepiti ili poremetiti rad naših sistema. I Kina i Rusija poseduju brojne kopnene laserske sisteme različite snage. Obe zemlje imaju mogućnosti u orbiti koje izazivaju zabrinutost“, rekao je general-major za „Njujork tajms“.

Prema njegovom mišljenju, „namena laserskih sistema je da spreče Amerikance da koriste satelite, ili da ih sa Zemlje unište ili oštete“.

Rejmod je jedan od ruskih satelita uporedio sa matrjoškom (babuškom), pretpostavljajući da je napravljen za „uništavanje američkih satelita na niskoj Zemljinoj orbiti“.

Svemirska komanda SAD u decembru je saopštila da Rusija testira raketu za uništavanje satelita. Slične optužbe izneli su i u aprilu prošle godine. Tada je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da Amerika na taj način pokušava da opravda svoje planove o razmeštanju oružja u svemiru.

Međutim,  slično oružje se razvija kako u samim SAD tako i u drugim zemljama. Tako su, na primer, Sjedinjene Američke Države 1985. godine oborile svoj naučni satelit „Solvind“ na visini od 555 kilometara uz pomoć protivsatelitske rakete ASM-135 ASAT lansirane iz lovca F-15. A 2008. godine američka brodska protivraketna raketa SM-3 je na visini od 247 kilometara uništila vojni satelit USA-193.

Pročitajte još:

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala