Bugarski ministar: Naši političari uoči izbora obećavaju kao na romskoj svadbi

© AP Photo / Alex BrandonPotpredsednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov
Potpredsednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov  - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Parlamentarna stranka VMRO BND nije imala dovoljno glasova da uđe u novi parlament zbog negativne medijske kampanje protiv partije, rekao je lider stranke, potpredsednik bugarske vlade, ministar odbrane Krasimir Karakačanov, ističući da bilo kakvo učešće u vladi nosi negativne posledice, jer političari „tokom izbora obećavaju kao na romskoj svadbi“.

Kako je rekao, protivnici stranke su širili neistinite informacije o tome da je vladajuća stranka GERB (neformalni koalicioni partner VMRO u prethodnom parlamentu) navodno kupovala glasove Roma za VMRO.

„Kao drugo, radi se i o našem učešću u izvršnoj vlasti. To iscrpljuje mogućnosti stranke. Nemoguće je uraditi sve što bi želeli za jedan mandat, iako smo mi, kao parlamentarna grupa, i ja, kao ministar odbrane, učinili maksimum – po prvi put smo zaista sproveli ono o čemu smo decenijama govorili – da ne treba podsticati natalitet u romskim zajednicama, nego mlade, radničke porodice“, rekao je on u intervjuu za „bTV“.

On je prokomentarisao i zapažanje voditeljke o tome da koalicija sa vladajućom strankom GERB, po pravilu, vodi ka tome da njeni koalicioni partneri ne ulaze u sledeći parlament.

„Bilo kakvo učešće u vladi nosi negativne posledice, jer bugarski političari tokom izbora dele obećanja u kao na romskoj svadbi – i konja i kola, i da će sve biti odmah ujutru. Kada izbori prođu oni zaborave na svoja obećanja. Kod ljudi se stvara negativan stav. Svaka vlada se troši. Prema svakoj vladi koja je uspela da završi četvorogodišnji mandat stvarali su se negativni stavovi. Tako da je verovatno takva koalicija (sa GERB) donela negativne posledice. Ali zadržaću tolerantan ton“, rekao je ministar.

Ranije je Karakačanov više puta pokretao pitanje integracije romskog naselja u bugarsko društvo i predlagao je svoj koncept toga.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, Turci čine drugu po veličini etničku grupu u Bugarskoj – 8,8 odsto, treću Romi (4,9 odsto).

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala