Britanski list objavio fotografiju ruske vojske na granici sa Ukrajinom - snimljenu u Sibiru

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe u Sibiru
Vojne vežbe u Sibiru - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Britanski list „Dejli Miror“ objavio je članak s nazivom „Ruska televizija tvrdi da britanski Mi-6 sarađuje sa Ukrajinom kako bi izazvao rat velikih razmera u Evropi“. Kao ilustraciju ruskih snaga u blizini istočne Ukrajine list je objavio kadar sa vojnih vežbi specijalnih snaga u Sibiru koji je snimila televizija „Zvezda“.
„Rusija je povećala broj svojih snaga na granici sa istočnom Ukrajinom“, navodi se u opisu fotografije sa vojnih vežbi u Novosibirsku.

Rukovodstvo ruske televizije koja inače pripada Ministarstvu odbrane, obratilo se britanskim kolegama sa molbom da uklone fotografiju sa potpuno drugog događaja.

„U ovom članku je iskorišćen kadar sa našeg snimka. Međutim, to je dezinformacija.. Vaš novinar je iskoristio kadar sa potpuno drugog vojnog događaja – sa vojnih vežbi specijalnih snaga u Sibiru… Obaveštavamo vas da se to desilo 4.300 kilometara od rusko-ukrajinske ranice… Moramo vas zamoliti da objavite demant“, navodi se u pismu.

Nakon nekog vremena, britanski list je izbrisao fotografiju iz teksta, ali nije objavio demant.

Ranije je portparola Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova takođe primetila širenje lažnih vesti po pitanju boravka ruske vojske u blizini ukrajinskih granica. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala