„Nešenal interest“ ocenio mogućnost rata Rusije i Ukrajine u Donbasu

CC BY-SA 2.0 / Ministry of Defense of Ukraine / Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine na vojnim vežbama
Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine na vojnim vežbama  - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Kolumnista časopisa „Nešenal interest“ Mark Episkopos izneo je stav zbog čega se Rusiji i Ukrajini ne isplati da prve izvedu napad u slučaju rata u Donbasu.
Novinar je istakao da danas nema objektivnih znakova da Rusija planira da uvede trupe u taj region, jer bi time sama prekršila Minske sporazume, a takođe bi se našla pod pretnjom novih sankcija i „vojnih posledica“.

Stoga, prema mišljenju Episkoposa, kretanje ruskih snaga treba doživljavati samo kao signal spremnosti Moskve da reaguje u slučaju ofanzive vojske Oružanih snaga Ukrajine na istok Ukrajine.

Autor članka smatra da otprilike u istom pravcu razmišlja i Kijev.

Ukoliko Ukrajina poželi da nasilnim putem reši sukob u samoproglašenim republikama, rizikuje da ostane bez podrške Amerike i Evrope, ističe novinar.
Tenkovi Narodne milicije DNR na prvim linijama kontakt linije DNR i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Peskov: Rusija nema nameru da ratuje protiv Ukrajine

U tom slučaju će, prema njegovom mišljenju, kijevske vlasti ponoviti strateške greške Tbilisija koje su rezultirale oružanim sukobom u Južnoj Osetiji 2008. godine.

Na tač način, ukoliko jedna od strana prva započne rat, ona će se naći u nepovoljnom položaju, jer se, uprkos trenutnoj eskalaciji, geopolitičke kalkulacije Moskve i Kijeva nisu promenile, zaključio je ekspert.

Nešto ranije je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio da se u Kremlju nadaju da će politička mudrost u Kijevu prevladati i da će provokativna dejstva ukrajinske vojske u Donbasu prestati. On je prethodno situaciju na istoku Ukrajine nazvao opasnom, jer tamo lako može da se nastavi građanski rat.

Takođe je naglasio da niko u Rusiji ne namerava da ratuje protiv Ukrajine i niko ne prihvata bilo kakvu mogućnost takvog sukoba.

Istovremeno, portparolka ukrajinskog predsednika Julija Mendelj rekla je da Ukrajina ne planira ofanzivu na Donbas.

Situacijom u Donbasu i ulogom SAD u novom zaoštravanju na istoku Ukrajine bavio se Dušan Proroković u emisiji „Prorok“:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala