Lavrov pozvao na pregovore o zabrani razmeštanja naoružanja u svemiru

CC0 / Pixabay / NASA-Imagery / Međunarodna svemirska stanica
Međunarodna svemirska stanica - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Moskva se zalaže za početak pregovora o razvoju međunarodnog instrumenta kojim se zabranjuje raspoređivanje svih vrsta naoružanja u svemir, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Dosledno polazimo od pretpostavke da će samo garantovano sprečavanje trke u naoružanju u svemiru omogućiti njegovu upotrebu u konstruktivne svrhe, za dobro čitavog čovečanstva“, rekao je ministar u video-poruci povodom 60-godišnjice leta Jurija Gagarina u svemir.

Lavrov je predložio da se kao osnov za mehanizam kojim se zabranjuje razmeštanje oružja u svemiru koristi rusko-kineski nacrt dogovora podnet na Konferenciji o razoružanju u Ženevi 2014. godine, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Snimak Zemlje iz svemira - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2020
Rusija: Ne ispitujemo oružje u svemiru, već svemir istražujemo u miroljubive svrhe

Prema njegovim rečima, međunarodna inicijativa da zemlje preuzmu političku obavezu da ne razmeštaju prve oružje u svemiru, koju je pokrenula Rusija, treba da stabilizuje situaciju u periodu dok se takav multilateralni dokument razvija. Kako je podsetio, punopravni učesnici inicijative su već tridesetak država.  

Rusija se više puta zalagala za zaključivanje pravno obavezujućeg sporazuma svih svemirskih sila o sveobuhvatnoj zabrani militarizacije svemira. U oktobru prošle godine o tome je govorio zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u svom članku „75 godina UN: Stari problemi, novi izazovi i globalna rešenja“.

U maju prošle godine ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je da Sjedinjene Američke Države uz podršku svojih saveznika i NATO-a pokušavaju da od svemira naprave područje vojnih operacija i mogućih sukoba između naših zemalja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala