Rusija: Ne ispitujemo oružje u svemiru, već svemir istražujemo u miroljubive svrhe

© Foto : PixabaySnimak Zemlje iz svemira
Snimak Zemlje iz svemira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aktivnosti Rusije u svemiru nemaju nikakvu konfrontacionu orijentaciju, ne stvaraju smetnje ili poteškoće u funkcionisanju svemirskih letelica drugih država, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo je ukazalo na još jednu neutemeljenu optužbu američkih zvaničnika, američke sekretarke Ratnog vazduhoplovstva Barbare Baret i komandanta američkih Svemirskih snaga Džona Rejmonda, protiv Rusije u vezi sa razvojem i ispitivanjem zemaljskog i svemirskog oružja protiv satelita.

„Smatramo ovaj napad delom propagandne kampanje koju je pokrenuo Vašington radi diskreditacije ruskih svemirskih aktivnosti i naših inicijativa za sprečavanje trke u naoružanju u svemiru“, navodi se u komentaru na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Generalni direktor ruske svemirske korporacije Roskosmos Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija
Rogozin: Nažalost, oružje će biti raspoređeno u svemiru

Ministarstvo je dodalo da kolege iz Sjedinjenih Američkih Država ponovo pokušavaju da situaciju prikažu u iskrivljenom obliku kako bi skrenuli pažnju međunarodne zajednice sa stvarnih pretnji u svemiru, kako bi opravdali svoje korake za razmeštanje oružja u svemiru i pribavili dodatna sredstva u te svrhe.

„Naglašavamo da aktivnosti Rusije u svemiru nemaju konfrotacionu orjentaciju, ne stvaraju smetnje ili teškoće za rad svemirskih letelica drugih država i sprovode se strogo u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući osnovni Ugovor o svemiru iz 1967. godine“, naglasilo je ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova ukazalo je da Rusija daje prioritet nediskriminatorskoj upotrebi i istraživanju svemirskog prostora isključivo u miroljubive svrhe, a to potvrđuju i inicijative koje promoviše Moskva uz podršku država istomišljenika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala