Evropski komesar: Vakcina „Sputnjik Ve“ će prekasno doći u EU

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Pratite nas
Komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton, koji u Evropskoj komisiji nadgleda politiku vakcinacije, izjavio je da će čak i nakon odobrenja evropskog regulatora ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) stići u Evropsku uniju prekasno.
„Uveren sam da će Evropska agencija za lekove (EMA) proučiti ‘Sputnjik Ve’ i dati mu tačnu procenu. Ali moguće odobrenje ne znači da se vakcina može proizvoditi u dovoljnim količinama. Obično treba mnogo meseci pre nego što se odgovarajuća proizvodnja pokrene i proširi. Za naš cilj – vakcinaciju po mogućnosti svih Evropljana na leto, ‘Sputnjik Ve’ će jednostavno doći prekasno“, rekao je Breton u intervjuu za „Špigl“.

Istovremeno, prema njegovim rečima, Evropska unija će na leto imati dovoljno vakcina da postigne kolektivni imunitet.

Breton je ranije rekao da Evropi neće trebati „Sputnjik Ve“, jer je Evropska unija već odobrila četiri druga preparata koja će biti dovoljna za postizanje kolektivnog imuniteta. Pre toga je rusku vakcinu nazivao dobrom, ali je naveo da je neophodno pokrenuti njenu proizvodnju u Evropskoj uniji i da će za to Rusiji možda trebati pomoć.

Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Evropski komesar: Proizvodnja „Sputnjika Ve“ u Evropi neće rešiti probleme EU

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je istakao da Moskva nikome ne nameće svoju vakcinu, ali kada se čuju izjave da ona nije potrebna u Evropi, postavlja se pitanje čije interese oni podržavaju – građana ili farmaceutskih kompanija.

Evropska agencija za lekove (EMA) započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Vakcina je registrovana u skoro 60 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 1,5 milijardi ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu „Lanset“, jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu. Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze tokom vakcinacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala