Evropski komesar: Proizvodnja „Sputnjika Ve“ u Evropi neće rešiti probleme EU

© Sputnik / Chedly Ben Ibrahim / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pratite nas
Proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj uniji će nakon odobrenja Evropske agencije za lekove (EMA) trajati oko godinu dana i neće moći da utiče na situaciju sa pandemijom u zemljama EU, izjavio je evropski komesar za pitanja unutrašnjeg tržišta Tjeri Breton.

„Izuzetno poštujem ruske naučnike i zato nemam razloge da sumnjam u njihovu vakcinu. Ali moj zadatak kao evropskog komesara je da obezbedim dovoljno doza vakcine“, istakao je Breton.

Kako je rekao, ukoliko vakcina dobije odobrenje u narednim nedeljama ili mesecima i bude pronađen način za njenu proizvodnju u Evropi, biće potrebno najmanje 10-14 nedelja pre nego što se prva serija proizvede.

„Što da ne, ali to neće biti odgovor na naše današnje probleme“, smatra evropski komesar.
Teret sa ruskom vakcinom protiv virusa korona Sputnjik Ve  (Sputnik V)  - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Tri razloga zbog čega bi EU trebalo da kupi ruske vakcine „Sputnjik Ve“

Istovremeno, Breton je izjavio da EU planira da proizvede 420 miliona doza vakcina protiv korone do sredine jula.

„Računamo da ćemo do 15. jula moći da proizvedemo 420 miliona doza vakcina protov kovida 19“, rekao je on za televiziju „LCI“ i dodao da će to biti dovoljno da se obezbedi kolektivni imunitet.

Podsetimo, evropski komesar je ranije izjavio da Evropskoj uniji nije potrebna ruska vakcina protiv korone „Sputnjik Ve“, jer su u EU odobrene četiri druge vakcine protiv korone, što će biti dovoljno za stvaranje kolektivnog imuniteta. Pre toga je izjavio da ne sumnja u kvalitet „Sputnjika Ve“, ali da je poznato da Rusija ima „poteškoće sa proizvodnjom ove vakcine“.

S tim u vezi, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško istakao je da su institucije Evropske unije pokrenule kampanju dezinformacije i diskriminacije ruske vakcine.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala