Da li će američka vojska, povučena iz Persijskog zaliva, „isplivati“ u Donbasu?

© AP Photo / (Torrey W. Lee/U.S. Navy via AVojni brod američke mornarice u Persijkom zalivu
Vojni brod američke mornarice u Persijkom zalivu - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Pratite nas
S obzirom da je administracija predsednika SAD Džoa Bajdena naglo promenila politiku prema Iranu i počela da povlači vojsku iz Persijskog zaliva, nije isključeno da bi američke trupe mogle da „isplivaju“ i u Ukrajini, smatra ruski politikolog Evgenije Satanovski.

Kako je rekao, moguće je vraćanje Vašingtona nuklearnom sporazumu sa Teheranom i ublažavanje stava SAD prema Iranu.

Prema mišljenju Satanovskog, o takvom preokretu spoljnopolitičkog kursa Vašingtona govori, između ostalog, činjenica da su Sjedinjene Američke Države povukle značajan deo svojih trupa iz Saudijske Arabije.

On je precizirao da je u Saudijskoj Arabiji ostalo 50 hiljada vojnika od 90 hiljada, koji su se tamo zadesili dok je Tramp bio na vlasti.

S tim u vezi, politikolog je dodao da je Vašington povukao odatle tri protivraketna sistema „Patriot“ čija je uloga bila da čuvaju Saudijsku Arabiju od raketnih napada proiranskih grupa sa teritorije Iraka, kao i od napada jemenskih Huta.

Zastava Rusije na Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
„Preduzećemo sve što je neophodno“: Kremlj o mogućoj pojavi američkih vojnika u Ukrajini

Na taj način je Bajden povukao iz Saudijske Arabije sve što je svojevremeno rasporedio bivši američki lider Donald Tramp, ostavivši tačno onoliko Oružanih snaga koliko ih je bilo za vreme vladavine Baraka Obame, istakao je Satanovski, govoreći na ruskom radiju Vesti FM.

Istovremeno, Satanovski je naglasio da „trupe, koje je Amerika sklonila sa iranskog pravca, negde moraju da 'isplivaju'“.

„One mogu da 'isplivaju' i u Evropi, mogu da 'isplivaju' na manevrima u Ukrajini koji će se uskoro dogoditi, veliki manevri NATO-a. A s obzirom na želju ukrajinskog rukovodstva da na ovaj ili onaj način uvuče NATO, Amerikance u borbu protiv nas, može da dođe do bilo koje provokacije, uključujući i u Donbasu“, istakao je on.

Pored toga, on je dodao da je Bajdenova administracija iznela oštre zahteve Rijadu zbog rata u Jemenu.

„Veoma uočljiva promena u američkoj politici na Bliskom istoku je signal ostalim monarhijama Persijskog zaliva“, smatra ekspert.

Prema njegovim rečima, povratak Amerike kursu koji je sledio Obama – ne sluti na dobro u pogledu Rusije i Kine.

„Naši odnosi su propali upravo za vreme Obame. Bajden namerava da se preusmeri na pretnje sa kineske i ruske strane... Tim koji danas upravlja američkom Belom kućom je očigledno pošao putem zaoštravanja situacija na jednim frontovima, i ublažavanja – na drugim“, zaključio je on.

Ruski ekspert je dodao da se Bajden i njegova administracija „očigledno spremaju da preusmere američku politiku, te da stoga treba biti na oprezu“.

Govoreći o tome kakva bi trebalo da bude politika u toj situaciji, Satanovski je podsetio na reči Vinstona Čerčila: „Onaj koji bira između srama i rata, na kraju dobija i jedno, i drugo“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala