„Čitajte istoriju - niko nije dorastao Rusiji“: Ruski političari odgovorili Erdoganu

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaLuka u Sevastopolju
Luka u Sevastopolju - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Pratite nas
Ruski političari su prokomentarisali izjavu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da ne priznaje Krim, ruskom teritorijom. Oni su pozvali Erdogana da "smiri strasti" i da počne da čita istoriju.

„Smiri strasti“

Poslanik Državne dume Mihail Šeremet posavetovao je turskom predsedniku da smiri strasti.

„Uzimajući u obzir agresivnu retoriku Erdogana, treba razmisliti o ideji da svoje građane pozovemo da se uzdrže od putovanja u Tursku, pošto im ne možemo garantovati bezbednost“, rekao je Šeremet.

Po njegovim rečima, Erdogan treba da gleda šta se radi kod njega kući, a ne na rusku teritoriju. Šeremet je upozorio da neprijateljski koraci neće ostati bez odgovora.

„Čitajte istoriju. Niko nije dorastao Rusiji“, rekao je poslanik.

Ruski senator Sergej Cekov nazvao je stav Erdogana tvrdoglavim i nerealnim, naglasivši da ovo nije prvi put da turski predsednik izlazi sa ovakvim izjavama.

„Ponavljanjem takvog gledišta nikad nećete vratiti Krim u sastav Ukrajine. Na takozvanoj „Krimskoj platformi“ hiljadu puta možete reći „halva“, ali vam džaba. Sadašnji status Krima, kao sastavnog dela Rusije, nećete promeniti“, izjavio je parlamentarac Sputnjiku.

On je dodao da spekulacije Ankare o međunacionalnim odnosima na Krimu izazivaju čuđenje. Cekov je naglasio da se prava etničkih manjina na teritoriji poluostrva, ne samo ne krše, već se povećavaju u poređenju sa periodom kada je bio u sastavu Ukrajine.

Po mišljenju poslanika Državne dume Ruslana Balbeka, Erdogan je mogao izjaviti, to što je njegov ukrajinski kolega želeo da čuje.

„Sada je moda u svetu da se zatvaraju oči pred činjenicama koje se tiču Rusije. Izgleda da i predsednik Turske prati savremene trendove“, dodao je on.

Poslanik je naglasio da se Krim nalazi tamo gde treba da bude – u Rusiji i da njegovi autohtoni narodi žive na Krimu, a ne na okolnim teritorijama.

„Smatraju svojom teritorijom“

Zamenica predsednika Državne dume za međunarodne poslove Svetlana Žukova izjavila je da Turska smatra Krim svojom teritorijom i da zato podržava Ukrajinu po pitanju statusa poluostrva.

„Oni od samog početka smatraju da je to njihova teritorija, a ne ukrajinska“, rekla je ona portalu URA.

Kako je navela, Turska pokazuje interesovanje za poluostrvo još od referenduma 2014. godine. Ona je naglasila da su Moskva i Ankara uvek imale nesuglasice ovim povodom.

Podsetimo, juče, nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zalenskim, Erdogan je izjavio da Turska podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da je njen principijelni stav – ne priznaje „aneksiju“ Krima. Osim toga, kako je ukazao turski lider, Ankara smatra „unapređenje životnog standarda krimskih Tatara - istorijskom i humanitarnom obavezom“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala