Srbija prvi put među domaćinima Međunarodnih vojnih igara

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografija„Armija 2020“. Tenkovski biatlon. Pojedinačna trka
„Armija 2020“. Tenkovski biatlon. Pojedinačna trka - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Krajem avgusta i početkom septembra na vojnom kompleksu „Beranovac” i strelištu „Žiča” održaće se međunarodno takmičenje jedinica vojne policije „Čuvar reda”. Vojska Srbije, posle sedmogodišnjeg kontinuiranog učešća na nezvaničnoj „Vojnoj olimpijadi”, dobija i ulogu organizatora jednog od njenih najatraktivnijih sadržaja, piše „Vojska”.

Međunarodnim vojnim igrama (MVI), koje od 2015. godine organizuje Ruska Federacija, pripisuje se nezvaničan naziv „Vojna olimpijada”. 

Centar Međunarodnih vojnih igara je poligon „Alabino” u Podmoskovlju, na kome je 2013. i 2014. godine organizovan sada već čuveni „Tenkovski biatlon“, koji i danas predstavlja okosnicu takmičenja i njegov najatraktivniji sadržaj. Pažnja koju je „Tenkovski biatlon” privukao u Rusiji, ali i ostalim zemljama učesnicama, naveo je organizatore da pod jednu kapu objedine nekoliko nadmetanja i tako stvore impozantnu vojnu, sportsku i kulturnu manifestaciju kakvu poznajemo danas.

© Sputnik / Olivera IkodinovićTenkovski biatlon
Srbija prvi put među domaćinima Međunarodnih vojnih igara - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Tenkovski biatlon
Popularnosti Međunarodnih vojnih igara u Srbiji doprineo je uspeh naših tenkista koji su 2015. godine podelili pobedničko postolje sa reprezentacijama Rusije i Kine. Spoznaja da Vojska Srbije u svojim redovima ima ljude sposobne da se u viteškom nadmetanju ravnopravno nose sa kolegama iz najmoćnijih država sveta, učinila je naciju ponosnom i prokrčila put učešću naših ekipa u više takmičarskih disciplina. Ove godine taj broj narasta na 38, za tri više nego lane i to – „Taktički strelac”, „Meridijan” i „Armija kulture”. Vojska Srbije će, kako sada stoje stvari, delegirati ekipe na četiri takmičarske discipline. 

Međutim, 2021. godina predstavlja prekretnicu u učešću Vojske Srbije na Međunarodnim vojnim igrama, jer se prvi put jedna od takmičarskih disciplina organizuje u našoj zemlji. Reč je o takmičenju jedinica vojne policije pod nazivom „Čuvar reda”.  

Koliko je taj zadatak u Vojsci Srbije ozbiljno shvaćen, u prilog govori podatak da je načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović delegirao svog zamenika general-majora Petra Cvetkovića za predsednika Organizacionog odbora. Takmičenje će održati u Kraljevu, na Vojnom kompleksu „Beranovac“ i strelištu „Žiča”“, krajem avgusta i početkom septembra

Srbija – zemlja koja okuplja 

– Sedma je godina kako Vojska Srbije učestvuje na Međunarodnim vojnim igrama, ne računajući 2014. kada smo imali ekipu na „Tenkovskom biatlonu”. Kolege iz Oružanih snaga Ruske Federacije ponudili su nam mogućnost da izaberemo neku od takmičarskih disciplina koja bi bila pogodna da se organizuje kod nas. Odlučili smo da je vreme da naše, sada već tradicionalno učešće, podignemo na viši nivo i da pokažemo ne samo borbenost i veštinu kao učesnici nego i gostoprimstvo dobrih domaćina – kaže zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković. On dodaje da je izbor pao na „Čuvara reda” zbog atraktivnosti i dinamičnosti samog takmičenja. General Cvetković ne krije zadovoljstvo usled takve odluke jer je, kako sam kaže, veći deo karijere i sam nosio crnu beretku. 

© Foto : Ministarstvo odbrane SrbijePosada Vojske Srbije na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji
Srbija prvi put među domaćinima Međunarodnih vojnih igara - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Posada Vojske Srbije na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji
– Rezultati koje smo prethodnih godina postizali i ugled koji smo kao ozbiljna vojska stekli obavezuje nas da takmičarsku disciplinu „Čuvar reda” organizujemo na visokom nivou, kako se to od nas i očekuje. To je prilika ne samo da naši vojni policajci, u čije smo sposobnosti i veštine uvereni, dokažu nivo spram kolega iz inostranstva nego i da predstavimo našu vojsku i našu državu u najlepšem svetlu – ističe predsednik Organizacionog odbora i naglašava da će, ukoliko sve bude kako je planirano, takmičarska disciplina „Čuvar reda” postati tradicionalan sadržaj godišnjeg kalendara aktivnosti. 

– Načelno planiramo da, pored naše ekipe, u Srbiju dovedemo još sedam reprezentacija iz inostranstva. Organizator nam je ostavio mogućnost da, pored tradicionalnih učesnika Međunarodnih vojnih igara u Ruskoj Federaciji, pozive uputimo i državama sa kojima imamo razvijenu bilateralnu vojnu saradnju. Raduje nas mogućnost da upravo naša zemlja bude ta koja, ukoliko se steknu uslovi, okuplja države koje možda i ne pripadaju istim vojno-političkim blokovima. Verujemo da je vojni sport savršena veza, a takmičenja poput ovog idealna prilika da se pripadnici raznih vojski upoznaju i sprijatelje, izgrade mostove razumevanja. Pozicija vojne neutralnosti daje nam za pravo da tako razmišljamo jer saradnju, poverenje i poštovanje gradimo sa svima – ističe general Cvetković. 

© Ministarstvo odbrane Republike SrbijeSrpska ekipa među pobednicima
Srbija prvi put među domaćinima Međunarodnih vojnih igara - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Srpska ekipa među pobednicima

Ispit zrelosti i profesionalizma 

Brigadni general Željko Petrović, zamenik predsednika Organizacionog odbora, podseća da su do sada na Međunarodnim vojnim igrama učestvovale oružane snage više od 40 zemalja iz Azije, Evrope, Afrike, Centralne i Južne Amerike, a broj učesnika premašio je 5.000

– Organizaciju jedne ili više disciplina na svojoj teritoriji preuzeli su: Azerbejdžan, Jermenija, Alžir, Belorusija, Vijetnam, Iran, Indija, Izrael, Zimbabve, Kazahstan, Katar, Kina, Kirgizija, Mongolija, Pakistan, Tadžikistan, Uzbekistan i Šri Lanka. Dakle, ogroman deo sveta prepoznaje Međunarodne vojne igre kao okvir za razvoj vojne, vojnotehničke i kulturne saradnje. Sada se u klub organizatora uključuje i Srbija. Kada pogledate sve te tačke na globusu gde se takmičarske discipline održavaju, shvatite da su Međunarodne vojne igre prevazišle okvire čak i jedne ogromne zemlje kao što je Ruska Federacija i doslovno premrežile svet! – kaže general Petrović. 

Organizacioni odbor, pored pet generala, čine oficiri i vojni službenici iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, sa ekspertskim znanjima iz svojih oblasti. U sastavu odbora su tri komisije. Prva je Komisija za planiranje i organizovanje takmičenja koja pokriva funkcije međunarodne vojne saradnje, odnosa sa javnošću, protokola, bezbednosti, logistike, telekomunikacija i informatike, zatim finansija i civilno-vojne saradnje. Komisija za realizaciju takmičenja imaće zadatak da organizuje ceremonije otvaranja i zatvaranja, te da obezbedi da sve što se događa na poligonima i strelištima bude sinhronizovano, zabeleženo i dokumentovano. Treću celinu predstavlja Vrhovna sudijska komisija koja će, u skladu sa propozicijama takmičenja, rangirati rezultate timova i usklađivati rad sa Sudijskom komisijom MVI u Moskvi. 

– Ovo je posao počet od „belog papira”. Dakle, prvi put organizujemo ovakvo takmičenje, prvi put se susrećemo sa određenim izazovima. Zato je Organizacioni odbor stavljen pred ozbiljan ispit zrelosti i profesionalizma. Siguran sam da će već iduće godine, ako se obistine naše ideje i „Čuvar reda” postane tradicija, sve biti daleko lakše – objašnjava general Petrović. 

© Foto : RIA Noosti/(Skrinšot)Srpski tim na poligonu u Alabinu
Srbija prvi put među domaćinima Međunarodnih vojnih igara - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Srpski tim na poligonu u Alabinu

Usaglašavanje propozicija 

Prema rečima zamenika predsednika Organizacionog odbora do sada je bilo više sastanaka i uzajamnih poseta između naše i ruske strane kako bi se usaglasili stavovi i propozicije. Takmičenje „Čuvar reda” je na programu MVI od 2017. godine i Rusi su, kao i na svakoj od takmičarskih disciplina, postavili visoko lestvicu standarda organizacije. 

–  Nama je bilo važno da infrastrukturu za takmičenje pripremimo tako da ona bude u skladu sa ambicioznim ruskim standardima, a da istovremeno to bude realno izvodljiv i, što je veoma važno, ne i preskup poduhvat za našu vojsku – ističe Petrović. 

Takmičenje se realizuje kroz četiri faze – „Gađanje”, „Staza sa preprekama za vojnog policajca”, „Trka patrolne straže” i „Trka heroja”. Prva disciplina realizovaće se na strelištu „Žiča”, dok će ostale tri biti na poligonu „Beranovac”. Izvesno je da će biti određenih modifikacija etapa i prepreka u odnosu na to kako je to u prethodne tri sezone izgledalo na „Patriot parku”.  

– To ni u kom slučaju neće uticati na duh takmičenja. Štaviše neke faze će učiniti zanimljivijim. Posebno interesantna biće poslednja faza – „Trka heroja”, gde će timovi biti suočeni sa deonicom dugom 12 kilometara na kojoj ih očekuje 30 prepreka. Rano je da otkrivamo detalje, ali mogu reći da će to biti ultimativni test snage, veštine i izdržljivosti – kaže pukovnik Viktor Dobrić, jedan od najodgovornijih ljudi u Organizacionom odboru. 

© Sputnik / Olivera IkodinovićMinistri Vulin i Šojgu na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji
Srbija prvi put među domaćinima Međunarodnih vojnih igara - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Ministri Vulin i Šojgu na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji
Pripreme uveliko traju 

Teret priprema lokacija gde će takmičarska disciplina „Čuvar reda” biti organizovana pao je na Komandu Kopnene vojske i Drugu brigadu KoV.  

– Imao sam to zadovoljstvo da predvodim našu delegaciju kada smo osvojili bronzu na „Tenkovskom biatlonu”. I danas osećam ponos zbog toga, ali i zadovoljstvo zbog svega što smo tamo doživeli. Međunarodne vojne igre su prvorazredni događaj u Rusiji. Organizacija je na nivou velikih sportskih događaja. Sve savršeno funkcioniše. Pred nama je zadatak da ugled koji smo stekli kao učesnici, opravdamo i kao organizatori. Uveren sam da će to biti praznik vojnog sporta, prilika za razmenu iskustava i izgradnju prijateljstva među vojskama, ali i za promociju gostoprimstva i bogate kulture naše zemlje i grada Kraljeva – zaključuje  brigadni general Željko Kuzmanović. 

Pogledajte i kako je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu 2017. posetio štand Vojske Srbije, na kome su srpski vojni kuvari predstavili našu nacionalnu kuhinju, u okviru Međunarodnih vojnih igara, koje su danas svečano otvorene u Alabinu, nadomak Moskve

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala