Vlada Madrida pozvala da se izvrši pritisak za odobrenje „Sputnjika Ve“

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaAmpule i kutija vakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ampule i kutija vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Madridske vlasti pozvale su vladu Španije da izvrši pritisak na Evropsku agenciju za lekove (EMA) kako bi ubrzala odobrenje ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), izjavio je zamenik savetnika za zdravlje autonomne zajednice Madrida Antonio Sapatero.
„Mediji pišu da će vlada Bavarske i vlada Nemačke kupovati direktno vakcine, čim je EMA odobri. Podstičem vladu da izvrši pritisak na Evropsku agenciju za lekove da što pre dobijemo ovu vakcinu, čiji su rezultati objavljeni i dobri“, rekao je Sapatero.
Transport vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Rusija i Nemačka započele pregovore o nabavci vakcine „Sputnjik Ve“

Dodao je, da se rukovodstvo Madrida sastajalo i sa drugim proizvođačima i tražilo informaciju o dostupnosti vakcine.

Ove nedelje su vlasti autonomne zajednice Madrid potvrdile da su pregovarale o preliminarnom sporazumu o isporuci vakcine „Sputnik Ve“ (Sputnik V) glavnom gradu, ali se konačna odluka može doneti tek nakon što vakcinu odobri EMA.

Posle toga su regionalnu vladu, koju je formirala Narodna stranka, politički protivnici oštro kritikovali, uključujući i premijera Pedra Sančesa. Premijer je podsetio da EMA razmatra odobrenje „Sputnjika Ve“ (Sputnik V). Rekao je da španska vlada želi da „garantuje maksimalnu sigurnost vakcinacije sunarodnika", a takođe je pozvao rukovodstvo svih autonomnih zajednica na „solidarnost" u pregovorima o nabavci vakcina.

Predsednica vlade zajednice Madrid Izabel Dias Ajuso je izjavila, da je, bez obzira na kritiku, spremna da za region kupi rusku vakcinu, ako bude dokazana njena efikasnost.

Vakcina je registrovana u skoro 60 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 1,5 milijardi ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 procenata, što je potvrđeno u časopisu „Lanset“, jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu. Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze tokom vakcinacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala