Putin i Erdogan razgovarali telefonom, teme: Konvencija iz Montrea, Ukrajina, Karabah i vakcine

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaLideri Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Lideri Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan  - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su telefonom a ruski lider je, uzimajući u obzir plan Ankare za izgradnju kanala „Istanbul“, ukazao sagovorniku na značaj poštovanja Konvencije iz Montrea i režima Crnomorskih moreuza.
„U vezi sa planovima za izgradnju kanala ‘Istanbul’ ruska strana je istakla važnost očuvanja postojećeg režima Crnomorskih moreuza u skladu s Konvencijom iz Montrea, a sve u cilju očuvanja regionalne stabilnosti i bezbednosti“, navodi se u saopštenju koje je izdao Kremlj.

Podsetimo, kanal će, prema projektu, prolaziti paralelno sa Bosforom i povezivati Mramorno more sa Crnim. 

Konvencija iz Montrea, usvojena 1936. godine, održava slobodu prolaska kroz moreuze za trgovačke brodove svih zemalja, kako u mirno tako i u ratno vreme. Međutim, režim prolaska ratnih brodova drugačiji je za crnomorske i necrnomorske države. Za ratne brodove necrnomorskih sila uvedena su značajna ograničenja u pogledu klase i dužine boravka.

Američki nosač aviona u Crnom moru pod pratnjom fregate  „Admiral Esen“ - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Ruski ambasador: Kanal „Istanbul“ turski projekat, Moskva i Ankara stalno u kontaktu zbog Crnog mora

Jedna od tema razgovora bila je i kriza u Ukrajini a na molbu turskog predsednika Putin je izložio ruski pristup za rešenje ovog pitanja.

U tom kontekstu, istaknuto je da kompleks mera iz Minska iz 2015. godine nema alternativu kao osnova za rešavanje krize.

„Iskazana je zabrinutost zbog toga što ukrajinska strana izbegava primenu Minskih sporazuma, a u poslednje vreme je obnovila opasne provokativne akcije u cilju povećanja napetosti na liniji razdvajanja (u Donbasu)“, navodi Kremlj.

Dvojica lidera razgovarala su i o normalizaciji situacije u Nagorno-Karabahu, a Erdogan je visoko ocenio korake Rusije u cilju stabilizacije situacije u regionu.

Putin i Erdogan su razgovarali i o borbi protiv virusa korona, uključujući isporuke i moguću zajedničku proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Lideri su prethodno razgovarali u februaru.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala