Posle neuspešnih sankcija, stiže novi američki „specijalac“ za „Severni tok 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje gasovodnih cevi "Fortuna" u nemačkoj luci Vismar
Brod za polaganje gasovodnih cevi Fortuna u nemačkoj luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Administracija SAD izabrala je specijalnog izaslanika za „Severni tok 2“ u nastojanju da po svaku cenu spreči završetak ovog gasovoda, pošto sankcije protiv tog ruskog projekta nisu urodile plodom. Nije jasno šta će da preduzme novi američki „specijalac“ kad je gasovod skoro pa gotov, kažu ruski eksperti.

Uloga specijalnog izaslanika za „Severni tok 2“ ponuđena je bliskom savetniku predsednika SAD, bivšem specijalnom izaslaniku Stejt departmenta za međunarodna energetska pitanja Amosu Hohštejnu, koji još nije prihvatio ponudu. 

Ko je novi američki „specijalac“

Hohštejn je bivši član nadzornog odbora ukrajinske kompanije „Naftogaz“, koju je napustio u oktobru 2020. godine. Kao stručnjak za nacionalnu bezbednost i energetiku, Amos Hohštejn promoviše američke interese kako bi osigurao da se energetski resursi koriste za jačanje političke stabilnosti, nacionalne bezbednosti i prosperiteta širom sveta

Vodeći stručnjak ruske Nacionalne fondacije za energetsku bezbednost Igor Juškov smatra da je jasno da Sjedinjene Države u suštini na ovaj način govore da njihove sankcije ne utiču na prekid izgradnje „Severnog toka 2“ i ne mogu ništa da urade tim putem. Kao primer, ekspert navodi brod za polaganje gasovodnih cevi „Fortuna“, koji je čak stavljen na crnu listu, pa ipak još radi. 

„Oni imenuju specijalnog izaslanika za ’Severni tok 2‘ ne bi li nekako naterali Evropljane ili nekoga podmitili, uplašili da sami uvedu sankcije protiv izgradnje ‘Severnog toka 2‘. Samo ako prisile Evropljane da uvedu sankcije protiv Rusije biće moguće zaustaviti izgradnju ’Severnog toka 2‘. Zbog toga je za koordinaciju ove delatnosti potreban novi specijalni predstavnik. Predloženi specijalni izaslanik Amos Hohštejn razume o čemu se ovde radi, zašto treba da zaustavi izgradnju ‘Severnog toka 2‘, kako uopšte funkcioniše evropsko tržište gasa, koliki je udeo Rusije tamo i ostale detalje. On razume da ako ’Severni tok 2‘ ne bude izgrađen i pokrenut, zaustaviće se tranzit kroz Ukrajinu, jer SAD nije potreban ruski gas na evropskom tržištu ni preko Ukrajine, ni kroz ’Severni tok 2‘“, istakao je Juškov. 

Juškov pojašnjava da je smisao čitavog ovog protivljenja projektu da se smanji isporuka ruskog gasa u Evropu i na taj način oslobodi tržišni udeo za američki tečni prirodni gas (TPG), kao i da se stvori određeni deficit kako bi cene gasa u Evropi porasle i tada bi bilo moguće isplativo isporučivati američki TPG u Evropu. 

Portparol Kremlja i šef ruske diplomatije su se već oglasili povodom mogućeg imenovanja američkog specijalnog izaslanika za „Severni tok 2“, ocenivši ovo kao „mešanje u tuđe poslove, jer projekat gasovoda nema nikakve veze sa Amerikom“, dok je Sergej Lavrov konstatovao da će američki predstavnik „ići i svima pretiti“.  

Stav SAD o „Severnom toku 2“ godinama isti

Iz Evropskog parlamenta se oglasio  Bernhard Zimniok iz stranke Alternativa za Nemačku, rekavši da je plan Vašingtona da imenuje predstavnika za „Severni tok 2“ neprihvatljiva uvreda. Prema mišljenju evropskog poslanika, Sjedinjene Države se već nekoliko godina mešaju u izgradnju gasovoda koji je međuvladin projekat Nemačke i Rusije. 

Direktor Fonda „Frenklin Ruzvelt“ za proučavanje istorije SAD Jurij Roguljov komentariše za Sputnjik da se ništa dobro ne može očekivati od specijalnog izaslanika za „Severni tok 2“. On naglašava da je suprotstavljanje projektima poput „Severnog toka 2“ principijelni stav Sjedinjenih Država koji se nije menjao godinama. 

„Od samog početka, od ’70-ih godina kada je započet ovaj projekat i kada su prvi cevovodi od Sovjetskog Saveza do Zapadne Evrope tada bili postavljeni kroz teritoriju Istočne Evrope, SAD su bile kategorički protiv. Ali tada je bio period detanta i SAD nisu mogle da spreče izgradnju tokom tadašnjeg popuštanja napetosti između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država“, navodi Roguljov.  

On ističe da se sada situacija promenila jer za svoje ciljeve SAD čak imenuju specijalnog izaslanika. Po njegovom mišljenju, ovo može biti paravan kako ih ne bi mnogo kritikovali, jer je, za razliku od Trampa, Bajden već izjavio da se SAD vraćaju u Evropu kao stariji brat i zaštitnik koji će čuvati Evropljane, i onda se odjednom pojavljuje ovakav pritisak. 

Jurij Roguljov je zaključio da se i dalje ne zna šta će tačno da preduzme ovaj izaslanik, posebno imajući u vidu da je već 90 odsto cevovoda izgrađeno.

Pogledajte i emisiju „Energija Sputnjika“ sa temom Svetska energetska scena – SAD pokušavaju i dalje da diriguju

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala