Kijev odgovara Moskvi: U Donbasu neće biti nove Srebrenice

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSpomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku i Horivu i njihovoj sestri Libed na Trgu nezavisnosti u Kijevu
Spomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku i Horivu i njihovoj sestri Libed na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Ukrajinski vice-premijer Aleksej Reznjikov izjavio je da je nemoguće da se u Donbasu ponovi situacija poput tragedije u Srebrenici jer Kijev neće na silu oslobađati svoje teritorije.
„Što se tiče toga da li je tako nešto moguće u Ukrajini, ne, nije moguće. Prvo, Ukrajina nema nikakav plan da silom oslobodi te teritorije jer svuda govorimo o političkom i diplomatskom načinu rešavanja problema.. Govoriti o tome da se mi danas u Ukrajini bojimo Srebrenice, mi je se ne bojimo, mi tako nešto ne možemo da dozvolimo“, rekao je Reznjikov za TV „Ukrajina“.

Prema njegovim rečima, diplomatsko-politički put rešavanja ovog pitanja i dalje treba da se razmatra u okviru „normandijskog formata“ i Kontakt grupe.

Ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov je upozorio da Ukrajina ne odbacuje ideju o vojnom rešavanju problema u Donbasu i da postoji opasnost da se tamo ponovi situacija slična tragediji u bosanskoj Srebrenici, te da u tom slučaju nijedna zemlja neće ostati po strani.

Na to je upozorio i ruski predsednik Vladimir Putin.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Šef kabineta ruskog predsednika Dmitrij Kozak je rekao da Rusija može stati u zaštitu stanovnika Donbasa, ako bude na to bila prinuđena. Lider DNR Denis Pušilin ocenio je da na kontakt-liniji u Donbasu odavno nije bilo ovako napeto.

Region je juče posetio i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je rekao da se lično uverio da je situacija napeta a danas se založio za novo primirje.

Oglasio se i vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak prema kojem su  informacije o „pripremama Ukrajine za ofanzivu u Donbasu“ dezinformacije koje širi Rusija.

On je dodao i da je oslobađanje Donbasa na silu - isključeno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala