Bela kuća: Tesni kontakti sa Rusijom oko situacije u Ukrajini

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBela kuća: Tesni kontakti sa Rusijom oko situacije u Ukrajini
Bela kuća: Tesni kontakti sa Rusijom oko situacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države na više nivoa održavaju konsultacije sa Rusijom i zemljama regiona u bezi sa eskalacijom napetosti na granici sa Ukrajinom, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.
„Podržavamo kontakte na mnogim nivoima. Predsednik SAD je imao telefonski razgovor sa ukrajinskim kolegom prošle nedelje. Mogu da vas uverim da nastavljamo diplomatske napore sa zemljama regiona, uključujući Rusiju i Ukrajinu, ali i naše evropske saveznike, u vezi sa ruskom agresijom kod ukrajinskih granica“, rekla je Psaki na redovnom brifingu za novinare.

Podsetimo, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava njenu vojnu bezbednost.

Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Kremlj: Postoji opasnost da se u Ukrajini ponovi Srebrenica

Tim povodom portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs je izjavio da je Vašington zatražio objašnjenje od Moskve u vezi sa eskalacijom „ruske agresije“ i premeštanjem ruskih trupa u blizini granica Ukrajine.  

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je da premeštanje ruske vojske na teritoriji Rusije ne bi trebalo da brine druge države, jer ih ni na koji način ne ugrožava.

Situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala