Kremlj: Postoji opasnost da se u Ukrajini ponovi Srebrenica

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Ukrajina ne odbacuje ideju o vojnom rešavanju problema u Donbasu, postoji opasnost da se tamo ponovi situacija slična tragediji u bosanskoj Srebrenici, i u tom slučaju nijedna zemlja neće ostati po strani, uključujući i Rusiju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ukrajinska strana ne odbacuje u potpunosti ideju o rešavanju svog problema na jugoistoku uz upotrebu sile i o tome se može suditi na osnovu različitih izjava“, rekao je Peskov, konstatujući da je situacija na liniji razgraničenja u Ukrajini krajnje nestabilna.

Kako je dodao, „dinamika razvoja te situacije i dinamika ponašanja ukrajinske strane generalno nose opasnost od obnavljanja velikih vojnih operacija“.

„U slučaju izbijanja borbenih dejstava i u slučaju potencijalnog ponavljanja ljudske katastrofe, slične Srebrenici, o čemu je već govorio i predsednik Vladimir Putin, nijedna zemlja sveta neće ostati po strani. I sve zemlje, uključujući i Rusiju, preduzeće mere kako se takve tragedije više ne bi ponavljale“, konstatovao je Peskov.

Na pitanje novinara da precizira kakve bi mere Rusije preduzela u tom slučaju, Peskov je rekao da bi se, „u slučaju ponavljanja Srebrenice na jugoistoku Ukrajine, sve zemlje sveta, sve civilizovane zemlje sveta, evropske države tome suprotstavile na sve moguće načine kako bi sprečile katastrofu, kako bi se izbeglo masovno stradanje, masovna ubistva ljudi“.

Portparola Kremlja su takođe pitali da objasni na osnovu čega ruska strana povlači paralelu između situacije u Donbasu i sukoba u Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka.

„Na osnovu nekontrolisanih postupaka različitih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, na osnovu dominacije nacionalističkih raspoloženja, na osnovu raspirivanja apsolutne mržnje prema stanovništvu samoproglašenih republika, što potencijalno nosi opasnost od ponavljanja takvih dejstava o kojima smo govorili“, precizirao je Peskov.

Ranije je i ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da bi mogla da se dogodi druga Srebrenica ako Kijev uspostavi kontrolu nad granicom sa Rusijom, a da pre toga ne osigura zaštitu građana Donbasa.

Ponovno izbijanje građanskog rata je pretnja za Rusiju

Peskov je takođe upozorio i da bi obnova građanskog rata u Ukrajini u punom obimu predstavljala pretnju za bezbednost Rusije.

Kako je rekao, trenutno se radi isključivo o provokacijama na liniji razgraničenja sa Donbasom, međutim Ukrajina je pokazala želju za eskalacijom konflikta.

„Kremlj je zabrinut zbog te potencijalne pretnje“, dodao je Peskov.

Ukrajina se pretvara u opasan region

Peskov je dodao da se Ukrajina pretvara u potencijalno nestabilan i opasan region, i svaka susedna zemlja preduzima mere za zaštitu svoje bezbednosti.

„Ukrajina se, nažalost, sada ponovo pretvara u potencijalno veoma nestabilan region. Naravno, svaka zemlja koja kod svojih granica ima nestabilan region, opasan, koji preti da eksplodira, preduzima neophodne mere za osiguravanje svoje bezbednosti“, rekao je Peskov.

Ranije je nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala ruskog predsednika Vladimira Putina da odustane od koncentrisanja vojnih snaga duž granice sa Ukrajinom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala