Zelenski: Lično sam se uverio da je situacija u Donbasu napeta

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficePredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je posle posete Donbasu, gde je obišao položaje ukrajinske vojske, da se lično uverio da je situacija u tom regionu napeta.
„Zaista, došlo je do zaoštravanja situacije u Donbasu, mi sve to vidimo, vide i borci i komandanti. Po našim borcima se puca iz snajpera“, rekao je Zelenski u izjavi za TV „Ukrajina 24".

Ranije je iz njegovog kabineta saopšteno da Zelenski obilazi prvu liniju fronta, gde se, kako je navedeno, „u poslednje vreme sistemski krši režim prekida vatre i gde su tokom neprijateljskog granatiranja poginuli i ranjeni ukrajinski branioci“.

Vojnici su mu izneli kakva je situacija u zoni konflikta, a on im se zahvalio i uručio im državna odlikovanja i poklone, a zatim je zajedno s njima ručao u menzi.

Predstavnik Rusije u kontakt-grupi za Donbas Boris Grizlov - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Ruski predstavnik u Kontakt grupi za Donbas: Sastanak bez rezultata

Ranije danas šef kabineta ruskog predsednika Dmitrij Kozak je rekao da Rusija može stati u zaštitu stanovnika Donbasa, ako bude na to bila prinuđena.

Kozak je rekao i da poseta Zelenskog Donbasu neće dovesti do eskalacije sukoba na istoku Ukrajine, ali, naglašava, Kijev se „igra vatrom“. On je izrazio sumnju da SAD podstiču Kijev na eskalaciju sukoba u Donbasu.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala