Mediji: Iznenadne vojne vežbe Ukrajine u Crnom moru

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaBrodovi Crnomorske flote na vojnim vežbama na Crnom moru
Brodovi Crnomorske flote na vojnim vežbama na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Ratna mornarica Ukrajine počela je, bez prethodnog obaveštenja, vojne vežbe u Crnom moru, piše portal „Strana.ua“ pozivajući se na administraciju ukrajinskih pomorskih luka.
„U lukama Herson, Olbija, Černomorsk, Odesa, Južni, Nikolajev ograničena je plovidba zbog vojnih vežbi mornarice Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Vežbe se održavaju nakon što je predsednik države Vladimir Zelenski izjavio da je članstvo Ukrajine u NATO jedini put za rešenje sukoba u Donbasu i nakon što je u regionu, u međuvremenu, došlo do porasta napetosti.

U isto vreme Zelenski se nalazi u poseti Donbasu kako bi razgovarao sa vojnicima i podržao borbeni duh branilaca, saopštili su iz njegovog kabineta.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Lider samoproglašene DNR Denis Pušilin je juče izjavio da, ukoliko Kijev krene u ofanzivu, DNR se neće zaustaviti na postojećim granicama republike.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Moskva: Pojačana aktivnost NATO u Ukrajini i na Crnom moru kraj ruskih granica

S druge strane, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava vojnu bezbednost Ukrajine. 

S tim u vezi, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su SAD upoznate sa tvrdnjama predstavnika ukrajinske vojske i da razgovaraju o tome sa NATO saveznicima. Kako je rekao, Vašinton je kontaktirao Rusiju zbog optužbi Kijeva.

Iz Kremlja poručuju da se Oružane snage Rusije nalaze u područjima, gde postoji potreba za tim i ostaće tamo, dok rukovodstvo ne odluči drugačije. Istiću da „Rusija nikome nije pretila, niti preti, niti predstavlja pretnju“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala