Šef Saveta bezbednosti Rusije o najvećoj opasnosti za Amerikance

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaVašington, američke zastave
Vašington, američke zastave - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Uprkos tvrdnjama da je Rusija glavna pretnja SAD, istinska opasnost za Amerikance je politika javnog zdravlja, izjavio je šef Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev, navodeći da Kremlj ne može da bude okrivljen za loš odgovor Vašingtona na pandemoiju virusa korona.

Američki predsednik Džo Bajden je u više navrata tvrdio da Rusija predstavlja najveću opasnost za Ameriku na međunarodnoj sceni. Nije tako, ističe Nikolaj Patrušev

SAD korona i ratovi - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Infografika: Korona kosi Amerikance brže nego ratovi u kojima su učestvovali

„Ispostavilo se da glavna opasnost za živote Amerikanaca nije zlonamerna Moskva“, rekao je on ruskom listu „Komersant“.

„U Sjedinjenim Američkim Državama broj žrtava epidemije premašio je 560.000, što je više od njihovih gubitaka u oba svetska rata zajedno“, istakao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, američki političari skreću pažnju građana sa zdravstvenih problema u zemlji, upirući prst u Kremlj.

„Amerika smatra da ima pravo da diktira pravila čitavom svetu i određuje sudbinu čovečanstva. Ali postavlja se pitanje - da li država koja nije uspela da zaštiti život više od pola miliona svojih građana od bolesti ima pravo na to?“, naveo je šef Saveta za bezbednost Rusije.

Patrušev je negirao navode navinara „Komersanta“ da su ruski podaci o smrtnosti uzrorovanoj kovidom 19 jednako loši kao i američki. Prema rečima šefa ruskog Saveta bezbednosti, nema razloga da se ne poveruje zvaničnom broju smrtnih slučajeva, koji trenutno iznosi 101.480 - znatno niži od američkog broja.

„Nismo bili spremni na činjenicu da će se stvari razvijati na ovaj način i to tako brzo, niko nije bio spreman, ali smo se nosili s tim“, objasnio je on. 

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Patrušev: U laboratorijama širom sveta Amerika proizvodi biološko oružje

„Sada aktivno pomažemo drugima, za razliku od SAD koje su sebične“, dodao je.

Kako je rekao, Moskva je sve spremnija da vakcinu „Sputnik Ve“ dopremi zemljama širom sveta. Suprotno tome, SAD se uključuju u političke igre, ne gledajući na svet kao na jedinstvenu zajednicu, već, umesto toga, prave podele po nacionalnosti, rasi i verskim uverenjima.

„Crni životi vrede ili beli životi vrede - neka Zapad odluči. Za našu zemlju je samo jedan slogan ispavan - „svi životi vrede“. Naše vakcine su dodatni dokaz za to“, naglasio je.

Kada je reč o odnosima između Moskve i Vašingtona, trenutna situacija je na najnižem nivou od kraja Hladnog rata, potvrdio je Patrušev, napominjući, međutim, da postoji duga istorija saradnje među narodima uprkos neslaganjima. Posebno, kako je rekao, dve zemlje bi mogle da se udruže u borbi protiv međunarodnog terorizma, ekstremizma i organizovanog kriminala, gladi, ali i na rešavanju regionalnih pitanja poput Sirije.

„Rusi i Amerikanci danas nemaju razloga za neprijateljstvo. Ne deli nas ideologija, kao što je to bilo u prošlosti. Prostor za saradnju je ogroman“, rekao je.

Pored demonstriranja spremnosti da stupi u kontakt sa SAD, Rusija je takođe otvorena za bliski i konstruktivni dijalog sa Evropskom unijom, pozivajući se na istorijske veze Moskve i drugih prestonica u Evropi. 

Pogled na Kremlj u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Rusija spremna na najgore scenarije u odnosima sa Amerikom

„Važno je komunicirati sa Evropom. Ali pridruživanje Evropi po svaku cenu nije opsesija ruske geopolitike. Ipak, ostavljamo otovrena vrata. Spremni smo da vidimo evropske partnere za istim stolom sa nama u rešavanju ključnih regionalnih problema“, kazao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, Brisel i Moskva posebno mogu da sarađuju u oblastima nauke, kulture i tehnologije, napominjući da su mnoge evropske države tražile veliku količinu ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnik Ve“, prenosi RT.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala