Rusija spremna na najgore scenarije u odnosima sa Amerikom

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj u Moskvi
Pogled na Kremlj u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Moskva je spremna na najgore scenarije razvoja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući vesti o mogućem proterivanju ruskih diplomata iz Vašingtona.
„Neprijateljstvo i nepredvidljivost postupaka američke strane u celini obavezuje nas da budemo spremni na najgore scenarije. Dakle, kada imate prilično agresivno raspoloženog, nepredvidljivog sagovornika, stalno ste spremni na sve“, rekao je portparol Kremlja novinarima.

Takođe je istakao da su odnosi Rusije i SAD nesumnjivo i dalje nepredvidljivi, „što je loše“.

Peskov je konstatovao da Amerika veštački sputava saradnju sa Rusijom u sferi ekonomije i nauke.

„To je veoma važna komponenta čitavog sistema međusobnih odnosa. Često žalimo zbog toga što, na primer, naše američke kolege veštački sputavaju taj pravac – biznismenima uporno savetuju da odustanu od učešća u forumima koji se kod nas održavaju, naučnicima stalno preporučuju da odustanu od saradnje sa kolegama iz Rusije. To je loše“, konstatovao je Peskov.

Međutim, kako je rekao, uprkos svim oštrim izjavama koje dolaze iz SAD, Rusija nikada nije bila pristalica toga da se odnosi dovedu u bezizlaznu situaciju i nikada nije predstavljala pretnju.

„Uprkos svim oštrim izjavama i takvim neprijateljskim manifestacijama iz Vašigtona, predsednik Putin ipak ostaje dosledni pristalica izgradnje dobrih odnosa sa SAD, bar u tim oblastima koje su nama od koristi...U razvoju naših bilateralnih odnosa spremni smo da idemo dotle, dokle su spremni i naši partneri. U tom planu naš stav je očigledno dosledan. Nikada nismo bili pristalice toga da se odnosi dovedu u bezizlaznu situaciju. Nikada nismo predstavljali i ne predstavljamo pretnju ni za koga, ali naravno, nikada nikome, uključujući i SAD, nećemo dozvoliti da nama preti, da nam nešto diktira i da ugrožava naše interese“, precizirao je Peskov.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se u Kremlju slažu sa ocenom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koji je ranije rekao da Vašinton vodi „glupu“ politiku prema Rusiji, Peskov je rekao da je Lavrov precizan u svojim formulacijama i da tu nema šta da doda.

Ranije je agencija Blumberg saopštila da SAD izučava pitanje uvođenja novih sankcija Moskvi i proterivanje diplomata. Kako su naveli sagovornici agencije, zvanična lica administracije Džozefa Bajdena su završila pregled hakerskih napada preko „Solar Vindsa“ i mešanje u izbore u zemlji.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nepouzdani partneri i da Moskva ne može zavisiti od njihovog raspoloženja.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala