Đoković meta novog „političkog“ napada

© AFP 2023 / GLYN KIRKNovak Đoković i Vasek Pospišil
Novak Đoković i Vasek Pospišil - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
ATP već neko vreme pokušava da ućutka sve koji pokušaju da mu se suprotstave, a među njima je Novak Đoković, koji je prošle godine osnovao Uniju profesionalnih tenisera (PTPA), zajedno sa Vasekom Pospišilom.

Cilj Đokovića i Kanađanina bio je da ujedine tenisere i teniserke, kako bi upravo oni imali glas koji će se boriti isključivo za prava igrača, bez mešanja strana sa sumnjivim agendama.

Zbog toga su naišli na žestok otpor od strane određenog dela čelnika tenisa, ali i određenih igrača, iako je podrške bilo više nego kritike.

Pokušaj destabilizacije PTPA i Đokovićeve političke putanje mogao se videti i na Australijan openu, kada je Srbin u razgovoru sa čelnikom turnira i Saveza Australije Kregom Tajlijem predložio nekoliko načina da se pomogne igračima koji su tada bili u strogom karantinu.

Mediji su izvrnuli prirodu Đokovićevih predloga, predstavili ih kao zahteve i time napali srpskog tenisera, a sve je krenulo od toga što je, najverovatnije, neko iz ATP tim medijima prosledio informaciju o razgovoru Novaka i Tajlija.

Posle kraće tišine, prašina se ponovo digla kada je Pospišil tokom turnira u Majamiju, usred meča, napao Andreu Gaudencija, predsednika ATP-a.

Dan pre duela sa Mekenzijem Mekdonaldom on je imao sastanak sa Italijanom, koji se, kako je tvrdio, „sat vremena drao na njega samo zbog toga što pokušava da ujedini igrače“.

Jedan od razloga Novakove i Vasekove ideje da pokrenu sopstvenu organizaciju – nalik Savetu igrača ATP kojeg su bili predsednik i potpredsednik – bio je konstantni sukob interesa.

„Postoji mnogo sukoba interesa. Ne bi trebalo da je moguće da neko bude deo upravnog odbora ATP, da bude direktor nekog turnira i agent jednog igrača. Ne može da bude sve od toga. Postoji mnogo sukoba interesa i PTPA je napravljen kako toga ne bi bilo“, rekao je nedavno američki teniser Rajli Opelka.

Pravi primer pomenutog je Hervig Straka, menadžer četvrtog tenisera sveta Dominika Tima, koji je pored toga i direktor turnira u Austriji, kao i deo upravnog odbora ATP.

I, nimalo iznenađujući, upravo je on nedavno stao na stranu ATP-a i kritikovao PTPA.

„Postoje neki igrači koji pokušavaju da destabilizuju ATP. To rade iz ličnih interesa i nekakvog animoziteta. Šteta, jer je ATP organizacija u kojoj se igrači pitaju za 50 odsto svake odluke. Takav sistem nemate nigde drugde“, objasnio je Straka.

​Više nego jasno je da je Timov menadžer pod „neki igrači“ mislio na, pored ostalih, Đokovića i Pospišila, ali ono što nije jasno je to na koji način Srbin i Kanađanin pokušavaju da situaciju iskoriste radi lične koristi.

Da bi se tako nešto tvrdilo potrebno je izneti barem nešto nalik dokazima, ali se u medijima i javnim objavama mogu naći samo argumenti suprotnog.

Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2021
Novakov kamp ─ za budućnost Srbije

Gledajući teniski svet samo od početka pandemije, Novak je od prvog dana pokušavao da obezbedi što bolje uslove ne sebi, već svima ostalima.

Od toga da se pobednicima najvećih turnira smanji nagrada, a da se poveća onima koji ispadnu u prvim kolima, pa sve do toga da organizuje Adrija tur, koji je – iako možda nije bio najbolje rešenje i sigurno nije imao najbolju egzekuciju – bio organizovan isključivo kako bi se pomoglo teniserima, kako bi se zabavio narod...

Koliko god pokušavali da nađete primer jednog Đokovićevog poteza za koji se može naslutiti da je napravljen „iz lične koristi“, teško da ćete to uspeti da uradite.

Njegovo delovanje u političkom svetu tenisa već godinama povlači kritike sa raznih strana i dok pomoć određenog dela saigrača ne izostaje, saradnja sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, ostalim članovima „velike trojke“, i dalje izostaje.

„Mnogo je teže zato što nema podršku Federera i Nadala, što je stvarno meni neverovatna činjenica... kao da nisu već uzeli dovoljno para, pa im je potrebno još par miliona, par milijardi... Ne znam o čemu se radi, ali da Novaku ne pruže podršku za nešto što je opšte dobro za te ljude koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, za mene je stvarno neverovatna enigma“, rekao je nedavno njegov otac Srđan u intervjuu za Sputnjik.

Teniski svet trenutno deluje poprilično podeljeno.

Glavni teren teniskog kompleksa na Dorćolu - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Sputnjik na licu mesta – u ovaj deo Srbije će biti uprte oči celog sveta /foto, video/

Jedan vid rešavanja konflikta mogao je da bude razgovor, ali, ako je suditi po sastanku Pospišila i Gaudencija, ta opcija nije urodila plodom.

Utisak je da ATP nema nameru da promeni svoju strukturu, ali ni da dozvoli bilo kakvoj drugoj da se umeša u njena delovanja.

Ono što je sigurno je da je Đoković nepokolebljiv u nameri da istera pravdu i ujedini igrače ka konačnom cilju.

Federer je prošlost – Ivanišević otkrio da Đoković ima novi cilj

Dečak je shvatio kroz kakav pakao je prošao Novak

Đoković otkriva kako će izgledati život u „beogradskom mehuru“ /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala