Sputnjik na licu mesta – u ovaj deo Srbije će biti uprte oči celog sveta /foto, video/

© Sputnik / Luka NikolićGlavni teren teniskog kompleksa na Dorćolu
Glavni teren teniskog kompleksa na Dorćolu - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Posle devet godina pauze Beograd će ponovo imati turnir na ATP nivou. Na terenima Teniskog centra „Novak“ na Dorćolu će se održati turnir iz serije 250, pod imenom Srbija open.
Vakcinacija u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Tačka bez povratka – šta će Novak odlučiti?

Pored učešća najboljeg tenisera planete Novaka Đokovića, potvrđen je i dolazak šampiona US opena Dominika Tima, ruske zvezde u usponu Aslana Karaceva i mnogih drugih vrhunskih igrača.

Tokom devetogodišnje pauze Srbija nije imala veće turnire, prošle godine je organizovan Adrija tur, koji je, zajedno sa organizatorom Novakom Đokovićem, u negativnom kontekstu dospeo na naslovne strane svetskih medija, jer je održan usred pandemije.

Adrija tur je naprasno prekinut tokom dela koji se odigravao u Zadru, zbog pozitivnih testova na virus korona, dok ni turnir u Beogradu nije prošao bez posledica.

Svetski mediji kritikovali su Đokovića zbog organizovanja turnira usred pandemije, ali su najveći problem napravili teniseri koji su – iako to jeste zakonom bilo dozvoljeno – izlazili u klubove i neodgovorno se ponašali u doba korone.

„Mislim da će organizacija biti bolja, jer možemo da kažemo da su oni ljudi iz organizacije, koliko god ovo bilo nešto novo kod nas, naučili nešto iz prošlogodišnjeg primera. Ono što znam jeste da nije toliki problem bio na sadržaju, odnosno ono što se dešavalo na teniskim terenima i stadionima, već to ponašanje tenisera u neko svoje slobodno vreme. Ovog puta toga neće biti sigurno, sada će mere biti malo drugačije, mnogo će se više voditi računa o tome i ja očekujem da će, što se toga tiče, biti sve u najboljem redu“, kaže za Sputnjik sport Nikola Đukić, teniski novinar portala RTS.

© Sputnik / Luka NikolićJedan od terena Srbija opena
Sputnjik na licu mesta – u ovaj deo Srbije će biti uprte oči celog sveta /foto, video/ - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Jedan od terena Srbija opena

Na organizatorima, sa Đorđem Đokovićem na čelu, biće obaveza da se prilagode nesvakidašnjim uslovima i da igračima obezbede najbolje moguće uslove.

Ipak, sami igrači će imati obavezu da poštuju sve propise i da ne prekrše mere kojih će striktno morati da se pridržavaju.

„Nije im lako... Zbog toga se dešavaju povrede koje se dešavaju i nadamo se da ćemo mi ovaj turnir uspeti da organizujemo i da će ceo turnir da prođe bez bilo kakvih povreda. I bez, nadamo se, pozitivnih na virus korona“, rekao je Đorđe Đoković, pored ostalog, u obraćanju novinarima na Dorćolu.

Novak Đoković reaguje na povredu u meču protiv Tejlora Frica na Australijan openu 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Kako je Novak upoznao čoveka sa magičnim rukama

Đorđu Đokoviću ostaje nada da neće doživeti sudbinu organizatora Mastersa u Majamiju, gde je peti teniser sveta Stefanos Cicipas napustio takozvani „mehur“.

Grk je sankcionisan samo finansijski, iako pravila kažu da se kršenje ovih pravila može kazniti momentalnom diskvalifikacijom.

„Mislim da sa te strane neće biti problema. Isto tako mislim da će ovog puta reakcije stranih medija, konkretno, biti malo drugačije, jer sada, ako se nadamo da neće biti povoda, neće biti ni razloga da se o tome piše u nekom negativnom kontekstu, osim o tome da je to jedan poprilično veliki turnir, pandan onim najvećim na svetu“, objašnjava Đukić.

Svi problemi mogu da budu rešeni na jednostavan način, ali samo za revakcinisane. Naime, svi teniseri koji su revakcinisani, potvrđuje Đoković, neće morati da se pridržavaju striktnog „beogradskog mehura“ u kojem će biti njihove kolege.

„Ja iskreno ne znam nijednog tenisera koji je revakcinisan do sada, znam nekoliko njih koji su samo jednom vakcinisani, tako da ukoliko bude revakcinisanih – oni će biti izopšteni od tih mera“, objasnio nam je direktor turnira.

Novak u Beograd dovodi elitu, ali i – Aslana Karaceva

Od 19. do 25. aprila neće samo oči srpske javnosti biti uprte na Dorćol, već i svetske – što zbog Đokovića i ostalih velikih imena, što zbog Srbije koja je „pod lupom“, što zbog kvalitetnog tenisa.

Na Novakovim terenima se održavaju radovi kako bi sve bilo spremno za početak prvog u seriji turnira – čelendžera koji počinje 12. aprila i igra se sve do početka glavnog događaja.

U singl konkurenciji Srbija opena učestvovaće 28 igrača u glavnom žrebu, od kojih će četvorica dobiti „specijalnu pozivnicu“, a trojica će obezbediti učešće kroz kvalifikacioni deo turnira, koji se održava 17. i 18. aprila.

Pored 250 ATP bodova, pobednik u singlu će dobiti i 100.225 evra, ukupni nagradni fond turnira iznosi 711.800 evropskih novčanica, a borbu za pomenute nagrade gledaoci će moći da isprate na kanalima Arene sport i Radio televizije Srbije.

© Sputnik / Luka NikolićTeniski teren na kojem će se igrati Srbija open
Sputnjik na licu mesta – u ovaj deo Srbije će biti uprte oči celog sveta /foto, video/ - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Teniski teren na kojem će se igrati Srbija open

Iako Srbija open počinje novu eru pod serijom 250, najnižom na ATP nivou, planovi i želje zadiru na mnogo veći nivo.

„Licenca iz Budimpešte će važiti godinu dana, a sve ostalo zavisi od budućih dogovora i planova koje imaju Novak i njegova porodica. U svakom slučaju bi bilo dobro da Srbija nastavi sa nekom tradicijom, da ima barem turnir iz serije 250, o tome smo pričali prethodnu deceniju, i više... Na taj neki način bi bilo dobro da se nastavi i naravno da bi značilo našim teniserima koji dolaze, jer bi na tim turnirima mogli da osvajaju određene bodove koji bi im značajno pomogli da napreduju na svetskoj rang listi – ali ne samo na turniru iz serije 250, jer su nama potrebni i ovi manji turniri, čelendžeri. Ove godine ćemo imati četiri turnira u Beogradu i to će, u svakom slučaju, značiti mnogo“, kaže za Sputnjik sport Zoran Kecman, novinar portala B92.net.

Srbija open se prethodno održavao od 2009. do 2012. godine sa dosta uspeha, ali je „na nagovor svog starijeg sina“, prema rečima Srđana Đokovića, takmičenje tada prestalo da se održava.

„Hvala Bogu što se turnir vratio, to mi je baš onako milo. Strašno mi je krivo bilo što smo to otkazali i tu sam poslušao svog najstarijeg sina, jer mu je to u to vreme bio pritisak – da dolazi na tako mali turnir, a između je imao turnire iz serije 1.000 – pa sam podlegao tom njegovom pritisku da se tada otkaže. Ali, evo, došlo im je iz one stvari u glavu, pa su sada vratili taj turnir i nadam se da će to sada biti tradicionalno barem nekoliko desetina godina“, rekao je Srđan Đoković nedavno u intervjuu za Sputnjik sport.

Dorćolski događaj imaće svoj šarm, ali će biti daleko od nekog od većih turnira koji se održavaju tokom godine širom sveta, pogotovo na Grend slem nivou.

Ceo spektakl pokvariće i pandemija virusa korona, zbog koje neće biti dozvoljeno prisustvo publike, dok će i standardna interakcija igrača sa novinarima postati – virtuelna.

„Treba imati u vidu da će se ovaj turnir održavati u mnogo drugačijim uslovima od normalnih. Imamo pandemiju, neće biti publike na tribinama i automatski to nije više onaj turnir koji bi trebalo da bude da je tu publika, kad su okolnosti normalne. Za organizatore mislim da će najveći izazov biti u tom smislu – da se otpoštuju sve mere onako kako bi trebalo da se ispoštuju“, kaže Kecman.

Povratak jednog ATP turnira u Beograd samo je jedan od koraka koje Novak Đoković preduzima kako bi tenis u Srbiji nastavio da raste i da se razvija.

Najbolji srpski sportista svih vremena duboko je predan raznim projektima vezanim za budućnost „belog sporta“ u našoj zemlji, pa pored razvijanja Srbija opena, uz pomoć porodice, profesionalnih saboraca i prijatelja, planira da stvori i veliku akademiju.

© Sputnik / Luka NikolićKonstrukcija tribina na glavnom terenu za Srbija open
Sputnjik na licu mesta – u ovaj deo Srbije će biti uprte oči celog sveta /foto, video/ - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Konstrukcija tribina na glavnom terenu za Srbija open

Podsetimo da je minule zime, u pauzi između sezona, teniserima iz regiona kojima je to bilo potrebno obezbedio sve neophodne uslove za što bolji trenažni proces.

„Srbija i Beograd imaju već tradiciju sa prethodnim Srbija openom i mislim da su ti turniri bili stvarno dobro organizovani. Novak je oduvek imao želju da Beograd postane teniski centar sveta, da se nađe na toj teniskoj mapi sveta i ovo je, ako razumem, još jedan pokušaj da se na neki način oživi tradicija koju nismo imali već desetak ili više godina, koliko se ne održava taj Srbija open“, priča Zoran Kecman.

Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2021
Novakov kamp ─ za budućnost Srbije

Kolike ambicije Srbija open ima ne govori samo to što je porodica Đoković rešila da vrati turnir u Beograd tokom izuzetno nezahvalne godine za bilo kakve poduhvate, već i što deluje da su svi iz organizacije maksimalno predani krajnjem cilju.

Turnir će se odigravati na tri terena – centralnom, „kecu“ i „dvojci“ – a radovi na poboljšanju kompleksa i što njegovom što profesionalnijem izgledu su uveliko u toku, iako publike definitivno neće biti.

„Na nama je da uradimo sve na najvišem mogućem nivou, a ukoliko napravimo grešku taj prelaz u seriju 500 se neće desiti. Zato se trudimo da ugodimo pre svega igračima i organizaciji ATP, iz tog razloga su podignute tribine, kako bi taj vizuelni efekat teniskog stadiona bio prisutan, kako bi igrači bili što srećniji“, podvlači direktor turnira Đorđe Đoković koji veruje da će „u naredne tri godine“, ukoliko se pokažu u najboljem svetlu, Srbija open postati turnir iz serije 500.

​► Đoković otkriva kako će izgledati život u „beogradskom mehuru“ /video/

Ćaćić za Sputnjik: Od Srbije i Đokovića do Buenos Ajresa i 39. titule

Sve se raspada, a Francuskinja bi — kazne?!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala