Brnabićeva: Odlučeno je da se pokrene procedura za promenu Ustava Srbije /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Na konsultacijama premijerke Srbije Ane Brnabić sa predsednikom skupštine Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Majom Popović odlučeno je da se pokrene procedura za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Tim povodom je dogovoreno da bi za desetak dana trebalo da se održi sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj će biti predstavnici predledača ustavnih amandmana iz Ministarstva pravde i Vlade Srbije.

Na konferenciji za medije premijerka je izjavila da se sa Evropskom unijom i ostalim partnerima govori o vladavini prava, ali se o tome malo razgovara sa građanima Srbije.

"Ono što se malo zna je da 70 odsto svega što Vlada Srbije u ovom trenutku radi tiče se vladavine prava", dodala je premijerka.

Brnabićeva je rekla da je Vlada Republike Srbije 3. decembra usvojila inicijativu za promenu Ustava i tu inicijativu prosledila Skupštini Srbije.

Na konsultacijama je bilo reči o tome može li Vlada da ubrza ovaj proces u Skupštini.

"Dogovoreno je da će odbor za ustavna pitanja vladi uputiti poziv da tokom sledeće nedelje imamo sednicu o kojoj će se raspravljati o ovoj našoj inicijativi i sledećim koracima. Time ulazimo dublje u taj proces", rekla je premijerka.

Ona je naglasila da je važno da postoji društveni konsenzus o ovoj temi.

"Pored ovoga Vlada kao izvršna vlast radi na tome da podrži sudstvo da bude što efikasnije. Ministarstvo pravde radi na izmenama i dopunama Zakona o parničkom postupku", rekla je premijerka i objasnila da bi ove izmene trebalo da omoguće efikasnija suđenja, odnosno brži završetak parnica.

Brnabićeva je rekla i da je Ministarstvo pravde izradilo Nacrt strategije ljudskih resursa u pravosuđu, koje je uputilo na mišljenje Visokom savetu sudstva (VSS), Državnom veću tužilaca (DVT) i Sindikatu pravosuđa Srbije.

Namera je, kaže, da se dodatnim zapošljavanjem i preraspodelama, pomogne sudstvu da bude efikasnije, manje opterećeno, a da građani dobiju suđenja u razumnom roku, što će, dodaje, unaprediti osećanje vladavine prava i pravde u Srbiji.

Dodala je da je Ministarstvo pravde izradilo nacrt Izmena i dopuna poslovnika o radu Državnog veća Tužilaca, kojim se reguliše postupanje Poverenika za samostalnost javnog tužilaštva..

Ona je dodala da se očekuje da se razmatranje tog Pravilnik uvrsti na dnevni red jednog od prvih narednik zasedanja DVT-a.

“Ovo se tiče samostalnosti, jačanja pravosuđa, i kao takve, vladavine prava”, rekla je.

Premijerka je posebno navela i da vlada, uz pomoć i podršku, i u stalnoj koordinaciji sa predstavnicima EU, radi na uspostavljanju jedinstvenog i centralnost sistema za upravljanje predmetima u pravosuđu, odnosno jednog IT sistema za pravosuđe.

Takav sistem, ukazala je, ne poseduju ni mnoge države članice EU.

“Ako uspemo da uradimo na najbolji način, to će nam omogućiti da imamo pravosuđe kakvo zaslužuju i građavni i privreda, ali i celo naše sudstvo, da planira resurse, vreme”, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je to ambiciozan projekat, čiji je okvir za implementaciju tri godine, kao i da je Delegacija EU u Srbiji objavila tender za IT sistem, a da sutra ističe rok za prijave.

“Time pokazujemo opredeljenost za nezavisno pravosuđe, efikasno odgovorno, kome vlada stoji na raspolaganju za svaku vrstu podrške”, rekla je.

Premijerka je navela i da je nakon formiranja Vlade, 27. novembra imala onlajn sastanak sa delegacijom ODIR-a i OEBS-a.

"Dogovorili smo da Vlada ponovo formira radnu grupu za unapređenje izbornih uslova koja bi se bavila inplementacijom njihovih preporuka. Radna grupa je formirana 3. decembra i usvojila mišljenje o njihovim preporukama. Radna grupa je imala sastanak i sa organizacijama civilnog društva", rekla je ona.

Brnabićeva je naglasila da je u toku priprema prednacrta tri zakona - Zakon o izboru narodnih poslanika, Zakon o lokalnim izborima i Zakon o izboru predsednika Republike i izmenama i dopunama ovih zakona bi se implementirao najveći deo preporuka ODIR-a.

"Važno je da napomenem da pored ovih stvari koje se tiču međustranačkih dijaloga, posredstvom poslanika u Evroparlamentu ili ne, postoji veliki deo koji mora da uradi Vlada", dodala je.

"Drago mi je ako Priština želi da nastavi dijalog"

Premijerka je izjavila da joj je neizmerno drago ako predstavnici privremenih institucija u Prištini zaista žele da ponovo počne dijalog, s obzirom na njihove ranije izjave da im razgovor sa Beogradom nije među prioritetima.

“To je najbolja moguća vest. Bile su ranije najave da to Kurtiu nije prioritet, već mu je peta, šesta stavka na dnevnom redu… Drago mi je ako se njihov stav promenio, to je važno za bezbednost i stabilnost regiona”, rekla je Brnabić na pitanje da prokomentariše najave iz Prištine da će u dijalogu sa Beogradom učestvovati Aljbin Kurti, uz Vjosu Osmani.

Na pitanje da li je i ona razmišljala da se priključi dijalogu, u tom slučaju, Brnabićeva je rekla da je glavni pregovarač Beograda predsednik Aleksandar Vučić, a da ona, naravno, ne beži od učešća u razgovoru, ako bude potrebno.

Ko će učestvovati u dijalogu, videćemo. Dijalog moderira EU, ako treba da učestvujem i ja, od toga ne bežim, kao ni od bilo kakve odgovornosti ili zadatka koje se stavlja pred mene kao premijerku Srbije”, rekla je Brnabićeva.

Pre svega joj je, ponavlja, drago da dijalog uopšte može da se nastavi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala