U Kijevu se zatvara zgrada Rossotrudničestva

© Foto : Russian centre of science and culture in KievZgrada Ruskog centra za nauku i kulturu (Rossotrudničestvo) u Kijevu
Zgrada Ruskog centra za nauku i kulturu (Rossotrudničestvo) u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
Zgrada ruske Federalne Agencije za pitanja Zajednice Nezavisnih Država, sunarodnika u rasejanju i međunarodnu društvenu saradnju (Rossotrudničestvo) u Kijevu biće zatvorena, ali će Agencija i dalje održavati kulturne događaje u Ukrajini, uprkos sankcijama Kijeva, izjavio je zamenik direktora Agencije Pavel Ševcov.
„Nažalost, u skladu sa sankcijama koje je ukrajinska vlada uvela Rossotrudničestvu, zgrada predstavništva u Kijevu biće zatvorena“, rekao je Ševcov za Sputnjik.

On je istovremeno saopštio da će se aktivnosti Agencije u Ukrajini održavati.

„Ne odustajemo od održavanja događaja na teritoriji Ukrajine. Pandemija nas je naučila da efikasno koristimo onlajn format. Mnogi kulturni događaji već su preneti na internet pomoću različitih platformi, sada ćemo još aktivnije uvoditi ovu vrstu rada. Tražićemo sve mogućnosti da podržimo ljude zainteresovane za prijateljstvo sa Rusijom“, objasnio je Ševcov.

Takođe je naglasio da Moskva ne namerava da raskida međuvladin sporazum sa Kijevom o radu kulturnih centara.

„Ne nameravamo da raskidamo međuvladin sporazum potpisan još 1998. godine. Sankcije koje se uvode nemaju nikakve veze sa delovanjem međuvladinog sporazuma o otvaranju centara“, objasnio je on.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je ukazom stavio na snagu odluku Saveta za nacionalnu odbranu i bezbednost o primeni sankcija na Rossotrudničestvo, kompaniju „Volga-Dnjepar“ i niz drugih preduzeća.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala