Pakistan i Rusija dogovaraju poslednje detalje za početak izgradnje „Pakistanskog toka“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
Moskva očekuje da će poslednji tehnički detalji, potrebni za početak izgradnje gasovoda „Pakistanski tok“ (raniji naziv – „Sever-Jug“) biti dogovoreni sa Islamabadom u narednom periodu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„U sferi praktične saradnje imamo čime da se ponosimo. Prošla godina je bila rekordna za bilateralnu trgovinsku razmenu: porasla je za 46 odsto i dostigla 790 miliona dolara. Preduzimamo neophodne napore za izgradnju gasovoda „Sever-Jug“ – velikog energetskog projekta“, rekao je Lavrov u intervjuu pakistanskom listu „News International“.

„Očekujemo da će uskoro biti dogovorena preostala tehnička pitanja. Ruske kompanije su spremne da učestvuju u modernizaciji energetskog sektora i železničkog sistema Pakistana“, rekao je ministar.

U martu je bilo saopšteno da će Rusija i Pakistan promeniti ime zajedničkom projektu „Sever-Jug“ u „Pakistanski tok“.

Podsetimo, Rusija i Pakistan su 2015. godine potpisali međuvladin sporazum o izgradnji gasovoda iz Karačija u Lahor. Gasovod, dužine 1.100 kilometara, kapaciteta 12,3 milijarde kubnih metara gasa godišnje, trebalo bi da poveže terminal za prijem tečnog prirodnog gasa u lukama Karači i Gvadar na jugu Pakistana sa elektranama i industrijskim potrošačima gasa u Lahoru na severu zemlje. Vrednost projekta se procenjuje na 2,5 milijarde dolara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala