Mediji: SAD smatraju da povratak u Sporazum o otvorenom nebu šalje pogrešnu poruku Rusiji

CC0 / Wikipedia / Američki avion "Boing" OC-135B" tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu
Američki avion Boing OC-135B tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države smatraju da bi njihov povratak u Sporazum o otvorenom nebu poslao pogrešnu poruku Rusiji i potkopao stav Vašingtona u oblasti kontrole naoružanja, piše portal „Difens njuz“.

Portal navodi da je američka strana taj stav izrazila u diplomatskoj noti upućenoj međunarodnim partnerima Sjedinjenih Američkih Država.

„U demaršu od 31. marta, Stejt department je brojnim američkim partnerima izjavio da je američka administracija otvoreno zabrinuta da bi pristajanje na ponovno uključivanje u sporazum, koji Rusija nastavlja da krši, poslalo pogrešnu poruku (Rusiji) i potkopalo naše pozicije u oblasti kontrole naoružanja“, piše portal.

Istovremeno se u članku podseća da konačna odluka o mogućem pristupanju Sjedinjenih Američkim Država ovom sporazumu još uvek nije doneta.

Odgovor Stejt departmenta

S tim u vezi, portparol Stejt departmenta izjavio je za Sputnjik da Sjedinjene Američke Države nisu donosile odluku o budućem učešću u Sporazumu o otvorenom nebu.

Ruski izviđački avion Tu-154NM-LK1 tokom leta iznad Španije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Moskva: Ako se SAD vrate u Sporazum o otvorenom nebu, Rusija će to razmotriti konstruktivno
„Odluka o budućem učešću SAD u Sporazumu o otvorenom nebu nije doneta. Sjedinjene Američke Države aktivno proučavaju pitanja vezana sa Sporazumom i konsultuju se sa našim saveznicima i partnerima“, precizirao je portparol.

On je istakao da je „neprestano nepoštovanje Sporazuma od strane Rusije“ jedan od faktora koji imaju veze sa odlukom.

„S obzirom da se ovaj proces nastavlja, apelujemo na Rusiju da preduzme korake za povratak na poštovanje Sporazuma“, dodao je portparol Stejt departmenta.

Rusija je ranije više puta odbacivala optužbe za nepoštovanje Sporazuma.

Ranije je list „Volstrit džurnal“ saopštio da je američko ratno vazduhoplovstvo odlučilo da povuče iz upotrebe avione koji su se koristili skoro 30 godina za obavljanje osmatračkih letova nad Rusijom u okviru Sporazuma o otvorenom nebu. Kako se navodi, takvi koraci „pokreću pitanje da li američki predsednik Džo Bajden planira da se vrati“ u Sporazum o otvorenom nebu sa Rusijom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala