Moskva: Ako se SAD vrate u Sporazum o otvorenom nebu, Rusija će to razmotriti konstruktivno

CC BY 2.0 / José Luis Celada Euba / Flickr / Ruski izviđački avion Tu-154NM-LK1 tokom leta iznad Španije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu
Ruski izviđački avion Tu-154NM-LK1 tokom leta iznad Španije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Ukoliko se Sjedinjene Američke Države budu vratile punoj primeni Sporazuma o otvorenom nebu, Rusija će biti spremna da konstruktivno razmotri ovu situaciju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Ako se Sjedinjene Američke Države u potpunosti vrate primeni ovog sporazuma, mogu da vam kažem da će tada Rusija biti spremna da konstruktivno razmotri ovu novu situaciju. Sva pitanja koja potpisnice sporazuma imaju jedna prema drugoj u ovom slučaju će moći i trebalo bi da se razmatraju u savetodavnom odboru o otvorenom nebu, koji je formiran da bi služio ovom Sporazumu“, rekao je ministar na konferenciji za novinare nakon razgovora sa švedskom ministarkom spoljnih poslova An Linde.

Ministar je, pri tome, precizirao da Rusija još nije počela sa procesom izlaska iz Sporazuma.

„Već ste spomenuli da smo već započeli proces povlačenja (iz Sporazuma). To nije sasvim tačno. Objavili smo da smo doneli takvu odluku, ali proces povlačenja započinje od trenutka kada podnesemo odgovarajuće zvanično obaveštenje potpisnicama ovog Sporazuma“, dodao je on.

Prethodno je švedska ministarka izjavila da Švedska poziva Rusiju da se ne povlači iz Sporazuma o otvorenom nebu.

„Sjedinjene Američke Države povukle su se iz ovog Sporazuma, Rusija je pokrenula proceduru za moguće povlačenje iz Sporazuma... Rusija ne bi trebalo da izlazi, bilo bi bolje da pokuša da reši postojeće protivrečnosti, ostajući članica sporazuma i, možda, revidira mere za jačanje poverenja. Smatram da postoje mogućnosti za uklanjanje postojećih protivrečnosti. Mogu da kažem da smo pozvali Sjedinjene Američke Države da se vrate u Sporazum, a Rusiju da ga ne napušta“, istakla je Linde.

Sporazum o otvorenom nebu

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i predstavljao je jednu od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Sporazum je na snazi od 2002. godine i omogućava državama-članicama da otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Do nedavno su potpisnice sporazuma bile 34 države.

Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu. Kao razlog za povlačenje iz Sporazuma Vašington je naveo „višestruka kršenja od strane Rusije“. SAD, između ostalog, optužuju Moskvu da koristi Sporazum kao instrument „vojne prinude“. Rusija je više puta negirala američke optužbe o kršenju Sporazuma.   

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 15. januara da je Rusija pokrenula proceduru istupanja iz Sporazuma o otvorenom nebu zbog nedostatka bilo kakvog progresa po pitanju uklanjanja prepreka koje su se stvorile do sada i koje ometaju njegovu funkcionalnost.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala