Vladimir Pištalo: Sve više političke volje za izgradnju nove biblioteke na Kosančićevom vencu

© Sputnik / Dejan SimićZgrada biblioteke na Kosančićevom vencu pogođena je 6. aprila 1941. godine prilikom nemačkog bombardovanja Beograda i veliki deo knjižnog fonda je tada uništen
Zgrada biblioteke na Kosančićevom vencu pogođena je 6. aprila 1941. godine prilikom nemačkog bombardovanja Beograda i veliki deo knjižnog fonda je tada uništen - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Vršilac dužnosti Narodne biblioteke Srbije, pisac Vladimir Pištalo, kaže da bi bio presrećan kada bi se na Kosančićevom vencu, na mestu na kojem se nekada nalazila zgrada nacionalne biblioteke, bilo podignuto novo zdanje biblioteke, te da mu se čini da postoji sve više političke volje za to.

„Mislim da to dopire svesti sve većeg i većeg broja ljudi, uključujući i one koji nose relevantne odluke. Ne bi me začudilo i bio bih veoma srećan kada bi ova biblioteka bila otvorena“, rekao je Vladimir Pištalo za Sputnjik.

On je dodao da bi najsrećniji bio kada bi biblioteka bila urađena u maniru starog zdanja, možda uz neke postmodernističke intervencije.

„Stara biblioteka bila je jedna veoma lepa dvospratnica u arhitektonskom maniru vremena kada je rađena. Taj projekat nije ne znam koliko skup“, uveren je Pištalo.

© Narodna biblioteka SrbijeMinistarka kulture Srbije Maja Gojković i vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo na obeležavanju Dana sećanja stradanja Narodne biblioteke u bombardovanju 6. aprila 1941.
Vladimir Pištalo: Sve više političke volje za izgradnju nove biblioteke na Kosančićevom vencu - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Ministarka kulture Srbije Maja Gojković i vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo na obeležavanju Dana sećanja stradanja Narodne biblioteke u bombardovanju 6. aprila 1941.

Prema njegovoj oceni, na mestu na kojem je nekada bila nacionalna biblioteka, najviše smisla ima izgraditi upravo biblioteku, u kojoj, naravno, može biti i memorijalno obeležje stradanja kroz koje je ova ustanova kulture prošla u nacističkom bombardovanju.

„I sećanje, mišljenje o knjigama jesu knjige. Ne znam ko je rekao da ako ne možete da čitate knjige, ili nemate vremena, treba bar da ih pomilujete. Makar u mislima. Ja sam uvek verovao u ozbiljan odnos prema knjizi, da čovek treba da čita s belom košuljom i kravatom – simbolički, naravno. Može da čita i neobrijan i u pidžami, ali da ima simboličnu belu košulju i kravatu u duhu dok čita“, rekao je Pištalo.

Tokom današnjeg obeležavanja Dana sećanja na stradanje Narodne biblioteke 6. aprila 1941. godine Pištalo je istakao da je čovečanstvo tokom cele istorije osećalo neutaženu žeđ za čitanjem, o čemu svedoči i činjenica da je Biblija u srednjem veku koštala koliko i kuća.

„Zamislite koliko je u ovoj izgoreloj biblioteci bilo istina, univerzalnih i onih koje se odnose na nas. Nova zgrada Narodne biblioteke na Vračaru otvorena je 6. aprila 1973. Povodom obnove Andre Malro nam je poklonio rukopis svoje knjige o Pikasu. Tom prilikom je napisao: U sudbini biblioteke vidim sudbinu naroda kome su kultura i sloboda jednaki“, naveo je Pištalo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala