Pentagon ponovo pozvao Rusiju na deeskalaciju u odnosima sa Ukrajinom

© AP Photo / Susan WalshPortparol Pentagona Džon Kirbi
Portparol Pentagona Džon Kirbi - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Vašington poziva Moskvu da ublaži tenzije sa Kijevom i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.
„Sjedinjene Američke Države pozivaju Rusiju da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da ne provocira i ne pojačava tenzije“, rekao je portparol Pentagona, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

U saopštenju se napominje da, prema Kirbijevim rečima, Sjedinjene Američke Države nastavljaju da prate situaciju na istoku Ukrajine. On je dodao da je Vašington takođe pružio Kijevu „nesmrtonosne i smrtonosne“ vrste oružja kako bi ukrajinski narod mogao „bolje da se brani“.

„Nastavljamo da pozivamo na prekid vatre, na šta pozivaju i Minski sporazumi, kao i na smanjenje napetosti i ublažavanje situacije“, istakao je Kirbi.

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine tokom zajedničkih vojnih vežbi sa zemljama NATO-a u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
NATO obećao pomoć Ukrajini u razvijanju oružanih snaga

U ponedeljak je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio da je Vašington zatražio objašnjenje od Moskve u vezi sa eskalacijom „ruske agresije“ i premeštanjem ruskih trupa u blizini granica Ukrajine.  

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je na zahtev Vašingtona odgovorio da su američkoj strani objašnjenja data prošle nedelje.  

Podsetimo, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava vojnu bezbednost Ukrajine. 

S tim u vezi, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su SAD upoznate sa tvrdnjama predstavnika ukrajinske vojske i da razgovaraju o tome sa NATO saveznicima. Kako je rekao, Vašinton je kontaktirao Rusiju zbog optužbi Kijeva.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je da premeštanje ruske vojske na teritoriji Rusije ne bi trebalo da brine druge države, jer ih ni na koji način ne ugrožava.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala