NATO obećao pomoć Ukrajini u razvijanju oružanih snaga

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojnici Oružanih snaga Ukrajine tokom zajedničkih vojnih vežbi sa zemljama NATO-a u Lavovskoj oblasti
Vojnici Oružanih snaga Ukrajine tokom zajedničkih vojnih vežbi sa zemljama NATO-a u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
NATO sprovodi politiku „otvorenih vrata“ što se tiče prijema novih članica, ali očekuje da se Ukrajina usredsredi na unutrašnje reforme i razvoj sopstvene odbrane u skladu sa standardima Alijanse, izjavio je za Sputnjik portparol NATO-a komentarišući nedavne izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

„Ukrajina je dragocen i dugoročan partner NATO-a, a poslednjih godina postigli smo napredak i u političkom dijalogu i u praktičnoj saradnji. NATO sprovodi politiku otvorenih vrata u pogledu članstva u Alijansi, saveznici su posvećeni svojim odlukama usvojenim na samitu u Bukureštu 2008. Istovremeno, očekujemo da Ukrajina nastavi da se fokusira na unutrašnje reforme, konsoliduje svoje demokratske institucije, učvrsti vladavinu zakona i razvija svoje odbrambene sposobnosti u skladu sa standardima NATO-a“, objasnio je portparol NATO-a.

On je naglasio da „NATO čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Saveznici ne priznaju i neće priznati nezakonitu aneksiju Krima od strane Rusije i nastavljaju da budu ozbiljno zabrinuti zbog kontinuirane destabilizacije na istoku Ukrajine od strane Rusije, uključujući nedavno nagomilavanje vojske i nastavak kršenja prekida vatre“.

Sagovornik agencije je dodao da će Alijansa „nastaviti da podržava Ukrajinu u jačanju potencijala oružanih snaga, kao i promovisanjem širih reformi koje pomažu zemlji da napreduje u evroatlantskim težnjama“.

Ranije je Zelenski razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o pogoršanju bezbednosne situacije u Donbasu i izjavio da je Severnoatlantska alijansa jedini put ka okončanju sukoba u Donbasu. On je istakao da će ukrajinski Akcioni plan za članstvo u Alijansi predstavljati „pravi signal za Rusiju“.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala