Hladni udar sa Arktika stigao na Balkan: Haos u Hrvatskoj, upaljen alarm u Srbiji /video, foto/

CC0 / Rixabay / Ledenice
Ledenice - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Drastična promena vremena uzrokovana hladnim udarom sa Arktika, kako je i bilo najavljeno, stigla je na Balkan donoseći snežne padavine i niske temperature. U pojedinim delovima Hrvatske temperatura je pala ispod nula stepeni Celzijusovih, pada sneg, a izdato je upozorenje za vozače. U Srbiji je upaljen žuti meteoalarm.

Sneg od jutros veoma jako pada i u Zagrebu i Rijeci, a u Dubravi se dogodila nesreća kada se srušilo stablo na automobil, javlja zagrebački portal Indeks.

U Hrvatskoj se očekuje pretežno oblačno i osetno hladnije vreme sa susnežicom i snegom koji će u unutrašnjosti stvarati snežni pokrivač, prognoza je hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Na Jadranu će padati kiša, uglavnom na severnom delu i susnežica i sneg, a u Dalmaciji su mogući i lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom.

Na Jadranu će duvati jaka i olujna bura, u Dalmaciji prepodne jak i olujni jugo, a na jugu i veći deo dana.

Temperatura će u unutrašnjosti Hrvatske većinom biti od -3 do 3 stepena, uveče još hladnije.

Za vozače u Hrvatskoj zbog saobraćajnih nesreća izdato je posebno upozorenje za pojedine putne pravce, obavezno je sa sobom poneti zimsku opremu, držati ostojenje, apostoji i opasnost od odrona.

Osetno zahlađenje stiglo je i u Srbiju. Iznad većeg dela zemlje je hladno i vedro sa slabim prizemnim mrazom, a naoblačenje sa severa i zapada tokom dana proširiće se na celo područje uslovljavajući u nižim predelima kišu, a u višim susnežicu i sneg.

Vetar slab i umeren, severozapadni, u zoni fronta povremeno jak.

Najniža temperatura od -2 na jugoistoku do pet stepeni na severu zemlje, najviša dnevna od pet na severu do 15 na jugu i jugoistoku.

Uveče, tokom noći ka sredi i u sredu u nižim predelima sa mešovitim padavinama (kišom i snegom), a u brdsko-planinskim predelima sa snegom ponegde uz formiranje manjeg snežnog pokrivača.

Usled, za ovo doba godine, ekstremno niskih temperatura i snežnih padavina na teritoriji Srbije u narednim danima na snazi je žuti meteoalarm koji označava potencijalno opasne vremenske prilike.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je i agrometeorološko upozorenje.

"Slabi jutarnji mrazevi (do -3 stepena) na 2 metra visine mogu dovesti do oštećenja na procvetalim vrstama i sortama voća. Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da budu u pripravnosti i da prate vremensku prognozu, a ako imaju mogućnosti i da primene adekvatnu zaštitu", objavljeno je na sajtu RHMZ-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala