Da li se Rusija uključuje u razgovore Beograda i Prištine

© Tanjug / Filip KrainčanićAtmosfera na ulicama Kosovske Mitrovice pred Božić
Atmosfera na ulicama Kosovske Mitrovice pred Božić - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Delegacije Beograda i Prištine predvođene Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem sastaće se tokom septembra u Parizu, u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i predstavnika SAD i Rusije.

Ovo bi trebao da bude drugi susret Kurtija i Vučića, posle berlinskih razgovora, a očekuje se da glavne teme budu formiranje Zajednice srpskih opština i otkrivanje masovnih grobnica, objavio je nezvanično Albanijan post.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Vučić: Bez ispunjenja obaveza, Kurti može samo da mašta o glupostima koje izgovara

Cilj sastanka dve delegacija biće pokušaj relaksacije odnosa Beograda i Prištine, jer je neizvesno kada će se nastaviti Briselski dijalog.

Očekuje se da glavna tema septembarskog sastanka u Parizu bude formiranje ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, na čemu Srbija insistira, dok Kurti po tom pitanju ima isključiv stav da se „na Kosovu u skladu sa Ustavom, ne može formirati jednoetničko udruženje“. Istovremeno Beograd insistira na formiranju ZSO u skladu sa prethodno postignutim sporazumom u Briselu.

Pored ZSO očekuje se da na sastanku bude reči i o masovnim grobnicama Albanaca na teritoriji Srbije, na čijem otkrivanju insistira Priština.

Iz izvora bliskih administraciji EU navodi se da je moguć susret Vučića i Kurtija u Briselu, pre sastanka dve delegacije u Parizu. Takvu mogućnost najavio je i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak tokom nedavne posete Prištini i Beogradu.

Ukoliko dođe do razgovora srpskog predsednika i kosovskog premijera na jesen u Parizu, biće to to njihov drugi zvanični susret, posle Berlina, kada je Aljbin Kurti prekršio pravilo da detalje ne iznosi u javnost, pošto je prištinska delegacija javno objavila njegovo obraćanje.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala