Turski novinar za Sputnjik: SAD provociraju sukob Rusije i Turske na Crnom moru

NATO brodovi u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države pokušavaju da izazovu sukob Turske i Rusije na Crnom moru, izjavio je turski politički komentator i novinar Mehmet Ali Guler u intervjuu za Sputnjik.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je krajem prošle nedelje razgovarao sa američkim kolegom Lojdom Ostinom. Strane su razmotrile pitanja regionalne bezbednosti i odbrambenu saradnju, a američki ministar je, između ostalog, ukazao na „rastuću nestabilnost na istočnoj i južnoj granici NATO-a“.

Prema mišljenju Gulera, upravo su akcije američke strane izvor te nestabilnosti.

„Pribegavajući različitim metodama, Sjedinjene Američke Države su pripajale zemlje, koje su nakon raspada Sovjetskog Saveza stekle nezavisnost, zapadnom taboru, nastavljajući da na taj način okružuju Rusiju. U tom cilju, posebno su SAD doprinele uključivanju Bugarske i Rumunije u sastav Evropske unije i NATO-a. Primenivši instrument ‘obojene revolucije’ u Gruziji, Amerika je pokušala da iskoristi tu zemlju kao svog ‘bojnog ovna’ na Kavkazu protiv Rusije. Slična taktika je korišćena i u slučaju sa Ukrajinom“, objasnio je on.

Vašington demonizuje Moskvu

Komentarišući Ostinovu izjavu nakon razgovora sa Akarom, turski novinar je istakao da nova američka administracija nastoji da satanizuje Rusiju, jer želi da učini Evropsku uniju svojim rezervnim igračem, kao što je bila u periodu Hladnog rata.

Američki predsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
„Blumberg“: Bajdena brinu odnosi Rusije i Turske

„Američki predsednik Džo Bajden naziva Rusiju bližom pretnjom za EU i NATO od Kine. Oslanjajući se na NATO, Vašington na taj način pokušava da zavadi EU i Rusiju. Glavni cilj mu je da okonča nemačko-rusku energetsku saradnju“, rekao je Guler.

On smatra da bi Amerika mogla da primeni sličan „recept“ i na Tursku.

„Sjedinjene Američke Države, opet preko NATO-a, posebno na Crnom moru pokušavaju da izazovu ‘čeoni sudar’ Turske i Rusije. Rastuće prisustvo Alijanse na Crnom moru koje se primećuje u poslednje vreme predstavlja pokušaj slabljenja tursko-ruske saradnje, koja veoma zabrinjava Vašington. Zato SAD pokušavaju da organizuju antiruski front na liniji od Baltika do Istočnog Sredozemlja. Dakle, novi baltički plan NATO-a predviđa liniju koja prolazi kroz Ukrajinu, Rumuniju i Bugarsku ka Grčkoj, i dalje ka bazi na Kritu, odnosno, liniju koja vodi ka Istočnom Mediteranu“, objasnio je Guler.

SAD neće poći za rukom da sprovedu plan

Istovremeno, novinar smatra da Vašington neće uspeti da realizuje tu strategiju.

Američki nosač aviona u Crnom moru pod pratnjom fregate  „Admiral Esen“ - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Neviđena aktivnost NATO-a u Crnom moru uzaludna – Krim je neosvojiva tvrđava

„Američka hegemonija slabi, ta zemlja gubi sposobnost da ‘igra igru sama’. SAD više nisu u stanju da vrše potpunu kontrolu nad Turskom i zemljama EU, najviše nad Nemačkom, kako je to bilo u godinama Hladnog rata“, rekao je on.

S obzirom da je NATO nazvao Rusiju pretnjom, nema sumnje da će njegove zemlje-članice zauzeti određeni stav u skladu sa pripadnošću Alijansi, smatra novinar.

„Ali, verovatnoća da će se to pretvoriti u neprijateljsku konfrontaciju starog tipa – ravna je nuli. Sa svoje strane, i EU i Turska će uprkos američkom pritisku nastaviti da razvijaju saradnju sa Rusijom i Kinom u oblasti trgovine i energetike“, zaključio je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala