Rusija o američkim optužbama: Na svojoj teritoriji radimo ono što smatramo potrebnim

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Rusija na svojoj teritoriji preduzima one korake koje smatra potrebnim, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov povodom optužbi Vašingtona da Moskva navodno prebacuje trupe ka granici sa Ukrajinom.
„Na svojoj teritoriji, naglašavam, na ruskoj teritoriji sprovodimo one mere koje smatramo potrebnim. I neki američki signali nemaju nikakve veze sa tim. Može se reći da te signale u potpunosti ignorišemo“, rekao je on novinarima.

S tim u vezi, zamenik ruskog ministra inostranih poslova je istakao da Rusija održava kontakte sa Sjedinjenim Američkim Državama o Ukrajini na visokom nivou.

Prema rečima Rjabkova, Moskva je uveravala Vašington da su optužbe da Rusija navodno destabilizuje situaciju na istoku Ukrajine neutemeljene.

Ruski vojnici na vežbi u Murmanskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Otkud Vašingtonu pravo da proverava kretanja ruske vojske unutar Rusije

„U kontaktu smo sa Amerikancima. Komuniciramo na visokom nivou“, dodao je on.

Kako je rekao, američka strana je iznela Rusiji svoju zabrinutost, na šta je ruska strana odgovorila da je ta zabrinutost neosnovana.

„I ne bi trebalo da brinu o tome što, kako tvrde, preduzime Rusija, već o neprihvatljivom ponašanju Kijeva koji ne samo da jednostavno ne sprovodi Minski paket mera, već u sve prkosnijem obliku odbacuje same dogovore. Kada bi se naše američke kolege time pozabavile, to bi zaista doprinelo stabilizaciji situacije“, naglasio je Rjabkov.

Podsetimo, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava vojnu bezbednost Ukrajine. 

S tim u vezi, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su SAD upoznate sa tvrdnjama predstavnika ukrajinske vojske i da razgovaraju o tome sa NATO saveznicima. Kako je rekao, Vašinton je kontaktirao Rusiju zbog optužbi Kijeva.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je da kretanje ruske vojske na teritoriji Rusije ne bi trebalo da brine druge države, jer ih ni na koji način ne ugrožava.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala