Otkud Vašingtonu pravo da proverava kretanja ruske vojske unutar Rusije

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici na vežbi u Murmanskoj oblasti
Ruski vojnici na vežbi u Murmanskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Pratite nas
SAD neosnovano daju sebi za pravo da proveravaju kretanje ruskih vojnih snaga na teritoriji Rusije, kažu ruski eksperti komentarišući interesovanje Pentagona za ukrajinske tvrdnje o navodnom nagomilavanju ruskih snaga u blizini granice Ukrajine. Eksperti dodaju da se SAD uključuju u ukrajinsko pitanje samo kada njima to odgovara. 

Pentagon je izvestio da su Sjedinjene Države kontaktirale Rusiju zbog tvrdnji ukrajinske vojske da je Rusija navodno koncentrisala ogromne vojne snage na granici sa Ukrajinom. Vašington je inicirao razgovor kako bi „dobio malo jasniju sliku o onome što se tačno dešava“. 

„Zanimljiv“ stav SAD o Donbasu

Vojni ekspert Ivan Konovalov komentariše da, kao prvo, Sjedinjene Države treba da odluče kakav stav imaju o onome što se događa u Donbasu i da se uključe u pregovarački proces, jer je njihov stav vrlo zanimljiv — sada žele da im se nešto pojasni.  

„Na osnovu čega bi trebalo da im se bilo šta pojašnjava? Da li oni nekako učestvuju u političkom procesu Ukrajine, u političkom procesu oko Donbasa, u pregovaračkom procesu? Ne, oni stoje sa strane. Njima je sve to veoma interesantno. Imaju jako zanimljivu poziciju: kada im nešto treba, onda se uključuju“, kaže Konovalov. 

On navodi da SAD kada im zatreba kažu da su saveznici Ukrajine, a kada ne treba, oni ćute. Amerikanci Ukrajini predaju oružje i novac, kaže Konovalov, a istovremeno apsolutno ne žele da učestvuju u pregovaračkom procesu za rešavanje situacije oko Donbasa. Vojni ekspert smatra da SAD „uopšte nemaju osnove za postavljanje pitanja Rusiji i da za početak treba da utvrde svoju poziciju o ukrajinskom pitanju“. 

Rusija ne traži objašnjenja o kretanju američke vojske na teritoriji SAD

Ruski politikolog Vladimir Kornilov pojašnjava da uz tehničke mogućnosti Sjedinjenih Država, njihovih satelita, radara i opsežne mreže obaveštajnih službi, bilo bi čudno kada bi se izjave ukrajinske vojske koristile kao primarni izvor njenih tvrdnji. 

„Odnosno, ko ako ne Sjedinjene Države može da prati bilo koje kretanje bilo kojih vojnih jedinica širom sveta i, da budem iskren, Rusija nije izuzetak. Dakle, bilo bi čudno kada bi oni poverovali vrhovnom komandantu ukrajinske vojske Ruslanu Homčaku i smatrali ovo izvorom zahteva za praćenje kretanja ruske vojske. Mislim da se to radi isključivo kako bi se izrazila zabrinutost, kako često govore, da se situacija povodom ukrajinskog pitanja zaista pogoršava. Ona se zaista i pogoršava, i to pre svega zbog činjenice da je Ukrajina ta koja nagomilava trupe na liniji dodira u Donbasu“, kaže Kornilov. 

Sjedinjene Države vrlo dobro znaju gde se nalaze ruske vojne jedinice, objašnjava ekspert, i znaju za bilo kakav prenos ruske opreme, jedinica ili pojedinaca. Dakle, ovo danas nije neka velika tajna. On podseća da isto tako, Rusija je vrlo dobro upoznata sa kretanjem američke vojske na teritoriji Sjedinjenih Država i širom sveta i naglašava da je potrebno razumeti da Rusija sebi nikada ne bi dozvolila da od Amerike traži objašnjenja o kretanju američkih vojnih jedinica širom SAD, jer je to njihova unutrašnja stvar.  

„Pa zamislite da rusko Ministarstvo odbrane pozove Pentagon i pita: „Zašto ste prebacili Nacionalnu gardu u Vašington pre inauguracije Džoa Bajdena? Objasnite nam svoje postupke. Da li ćete napasti Kanadu?“ Pa bilo bi smešno čak i zamisliti takvu situaciju. Dok Amerikanci, vidite, smatraju da mogu da pitaju Rusiju o kretanju njenih vojnih jedinica preko suverene teritorije RF. Mislim da će uslediti diplomatski odgovor koji će u prevodu biti „ne tiče vas se“, kaže Kornilov. 

Donbas — jedina prilika za Ukrajinu da bude korisna Vašingtonu

Ovo je uobičajena diplomatska igra koja se neprestano odvija, kaže za Sputnjik ruski politikolog Aleksandar Špunt. Po njegovom mišljenju, Vašington će neprestano isticati da Krim smatra ukrajinskom teritorijom, a Ukrajina im podilazi jer ona nema druge prilike da bude korisna Vašingtonu, osim ove okolnosti. Špunt dodaje i da se Vašingtonovo interesovanje ne treba smatrati proverom Rusije, jer SAD nemaju pravo na proveru. 

„Provere su jasno naznačene u našim ugovorima o neširenju oružja. Oni uključuju letove američkih aviona po određenom rasporedu nad bazama ruskih vojnih jedinica koje spadaju pod ove režime kontrole. Oni uključuju posete vojnih inspektora, uključujući vojne inspektore NATO-a i američke vojne inspektore koji su deo NATO-a. Ovo nikada nije obustavljeno. Takva aktivnost nije toliko primetna, ali je neprestana i Rusija se pridržava svojih obaveza. Ruska vojska takođe vrši inspekciju vojnih objekata u zapadnoj Evropi, zemljama NATO-a i Sjedinjenim Državama. Ništa drugo ne stoji iza ovoga, nikakvi pokušaji da se nešto razjasni“, ističe Špunt.

Teško se može pretpostaviti da se sa trenutnim stanjem tehničkih sredstava za izviđanje, pre svega satelitskog izviđanja, može od satelita sakriti ne samo tenk, nego i neki manji predmet ako je on na nekom neobičnom mestu, a kamoli koncentracija vojnih jedinica, zaključio je Špunt. 

Pogledajte i emisiju Glavne urednice Sputnjika Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“: Epilog Majdana – ljudske žrtve, izgubljene teritorije, ekonomska kriza...

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala