Potpisan sporazum o proizvodnji „Sputnjik Ve“ u Srbiji: „Istorijski trenutak za našu zemlju“

© Sputnik / Radoje PantovićTorlak, tabla
Torlak, tabla - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Institut Torlak danas je potpisao Sporazum o transferu tehnologija s Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik Ve u Srbiji, saopštio je ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju s Rusijom Nenad Popović.

"Od ovog trenutka za Torlak su otvoreni podaci vezano za proizvodnju vakcine Sputnjik Ve koju je razvio najrenomiraniji ruski institut za virusologiju Gamaleja. Radi se o osetljivim i poverljivim podacima koje mogu da razmene samo partneri koji imaju ogromno međusobno poverenje", kazao je Popović.

Najavio je da će u Institutu Torlak tokom aprila biti proizvedene tri validacione serije vakcine Sputnjik Ve.

"Uzorci iz ovih validacionih serija biće poslati na kontrolu kvaliteta u Institut Gamaleja u Moskvi. Nakon što Institut Gamaleja potvrdi validnost uzoraka proizvedenih u Torlaku, Institut Torlak kreće sa proizvodnjom vakcine. Očekujemo da se to dogodi do 20. maja ove godine", objasnio je Popović.

On je ukazao da bi Srbija time postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik Ve

Vakcina protiv kovida - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ registrovana u skoro 60 država sveta

Izrazio je zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ruskoj Vladi, Ruskom fondu direktnih investicija, Institutu Gamaleja, kompaniji Generijum i Institutu Torlak, koji su omogućili da Srbija dođe u priliku da proizvodi vakcine protiv korona virusa na svojoj teritoriji.

"Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Zahvaljujući našim ruskim prijateljima, Srbija će moći da sačuva zdravlje i živote svojih građana. I što je veoma važno, ovo je početak obnove suvereniteta naše zemlje u proizvodnji vakcina, koje će biti važan resurs za svaku državu u budućnosti", zaključio je Popović, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala