Ko je izbušio zeleni kamen na Crvenoj planeti: NASA istražuje neočekivani snimak sa Marsa /foto/

© AP Photo / NASA/JPL-Caltech via APRover „Istrajnost“ sleće na Mars
Rover „Istrajnost“ sleće na Mars - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Rover „Istrajnost“ poslao je više slika sa Marsa, a na jednoj je uočen zeleni kamen na kom su izbušene rupe. Rover će laserom pokušati da istraži poreklo ovog kamena i kako je dospeo u krater Jezero.

Rover NASA uskoro će imati „saradnika“, helikopter „Genijalnost“, koji će izvesti prvi let na drugoj planeti neke letelice koja nije namenjena za međuplanetarne letove. U međuvremenu, instrumenti rovera snimili su i istražuju neobičan zeleni kamen na tlu Crvene planete, a stručnjaci NASA imaju više hipoteza o njemu, piše portal „Sajens“.

„Da li je to kamen oštećen vremenskim prilikama. Ili je možda komad Marsa koji je doleteo na to područje posle nekog dalekog sudara sa nekim nebeskim telom? Da li je u pitanju meteorit? Ili nešto potpuno drugo?“, zapitali su se na Tviter nalogu rovera.

​Radi se o kamenu dugom oko 15 centimetara, koji ima nekoliko rupa na sebi, a kada se slika uveća, vide se i tačkice koje ne izgledaju kao da su prirodnog porekla. Iz NASA objašnjavaju da su te tačkice tragovi roverovog lasera.

Taj laser je deo roverovog instrumetna za ispitivanje stenja i tla. Naučnici navode da bi laserska ispitivanja mogla da odgonetnu da li je neobičan kamen nastao na mestu na kom je nađen ili je na neki način došao sa druge lokacije. Ako nije nastao na mestu na kom je snimljen, postoji mogućnost da ga je donela voda u krater Jezero ili da je u pitanju meteorit.

​Rover NASA ispituje krater Jezero tragajući za ostacima drevnog života. U tom krateru je, kako se smatra, bilo duboko jezero, kao i delta reke, koje rover istražuje.

On će prikupiti i uzorke koje će doneti nazad na Zemlju.

​Roverov laser radi tako što pogađa stene na udaljenosti do sedam metara, a zatim se stvara oblak isparenja, koje analiziraju roverove kamere i spektrometri.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala